Посланици под маскама: Марјан стигао из њиве, Шешељ гледа руске филмове, Броз изашао „из затвора“

© Sputnik / Дејан СимићСкупштина Србије - дезинфекција
Скупштина Србије - дезинфекција - Sputnik Србија
Пратите нас
Скупштина Србије почела је са радом. Ово је прва седница законодавног тела пошто је у Србији уведено ванредно стање због епидемије вируса корона и одржава се у несвакидашњим околностима. Први пут, посланици су носили маске и рукавице, били су ограђени параванима и мерила им се температура. Тако је и Скупштину захватила „ковид атмосфера“

„Тридесет пет са четири“, каже нам докторка на улазу у Дом Народне скупштине, пошто смо прошли дезинфикованим степеништем. Показује нам да можемо да кренемо даље. Иза нас, на одстојању прописаним мерама уведеним због епидемије корона вируса, чекају новинари и народни посланици.

Посланици први пут са маскама против короне

Након што пролазимо први тест, мерење температуре, у скупштинском холу нас очекује сто са маскама и рукавицама.

© Sputnik / Дејан СимићПошто им се измери температура и прођу орз детектор метала, народним посланицима се дају маске и рукавице
Посланици под маскама: Марјан стигао из њиве, Шешељ гледа руске филмове, Броз изашао „из затвора“ - Sputnik Србија
Пошто им се измери температура и прођу орз детектор метала, народним посланицима се дају маске и рукавице

И у сали за заседање све је у знаку мера против короне – свако посланичко место изоловано је параванима, а посланичка места подешена су тако да посланици седе на безбедној удаљености.

Како посланици проводе дане у ванредном стању

Док улазе у скупштинско здање и задужују маске и рукавице, посланике питамо и како проводе дане карантина и ванредног стања.

„Радно, на њиви, у сетви“, каже нам кратко посланик СНС-а Марјан Ристичевић док жури на заседање.

Лидер радикала Војислав Шешељ био је причљивији:

„Читао сам, писао, помало гледао телевизију, понеки филм. Открио сам и руски филмски канал. Баш сам пре две, три вечери гледао филм о адмиралу Колчаку“, говори нам Шешељ, док му страначка колегиница помаже да навуче рукавице.

Јован Палалић, посланик СНП-а, каже да је током ванредног стања пратио дешавања у Србији, при томе помажући родитељима и деци.

© Sputnik / Дејан СимићПосланици и новинари подвргнути новим мерама при уласку у Народну скупштину - у позадини се види медицинска екипа која мери температуру
Посланици под маскама: Марјан стигао из њиве, Шешељ гледа руске филмове, Броз изашао „из затвора“ - Sputnik Србија
Посланици и новинари подвргнути новим мерама при уласку у Народну скупштину - у позадини се види медицинска екипа која мери температуру
„С обзиром да имам двоје деце који су ђаци, супруга и ја смо ангажовани око подршке у онлајн настави и највећи део времена смо, у ствари, посвећени њима“, каже он.

И опозициони посланик Ненад Константиновић време трајања ванредног стања провео је код куће у Београду.

„Могу да кажем да се породица зближила, пошто одавно нисмо толико дуго били заједно. Мислим да је дошло време за релаксирање мера, зато што видимо да вирус слаби. Грађани полако треба да излазе на улице и да се навикавамо, на крају крајева, да живимо са овим вирусом, који неће тако лако проћи“, сматра он.

Иако је старијима од 65 година дуго био забрањен излазак на улице, а од скоро им је дозвољен излазак у трајању од сат ремена, народни посланици старији од 65 година такође су дошли на седницу. Један од њих, Јошка Броз каже да је време ванредног стања провео код куће и додаје – „у затвору“. Страх од заразе, каже, нема.

„Мислим да је све ово мало преувеличано, али морамо да се придржавамо оног што струка каже. Немам чега да се плашим. Нисам био у контакту са зараженима. Мислим да је дошло време за релаксирање мера. Али, нажалост, ми који поштујемо мере, присиљени смо да дуже трпимо због ових који нису поштовали мере“, оцењује Броз.

Скупштина Србије састала се први пут после увођења ванредног стања, а на дневном реду су две тачке – потврђивање увођења ванредног стања и усвајање одредаба које је током ванредног стања усвојила влада. Седници не присуствују посланици опозиционог Савеза за Србију (СзС).

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала