„Успели смо”: Брнабићева на првој седници парламента током ванредног стања /видео/

© Sputnik / Дејан СимићСкупштина Србије
Скупштина Србије - Sputnik Србија
Пратите нас
Скупштина Србије данас расправља о потврђивању увођења ванредног стања и свим мерама које је у претходном периоду донела Влада Србије о сузбијању вируса корона. Ово је прва седница парламента током ванредног стања.

Посланици су приликом доласка у парламент морали да прођу кроз одређени протокол - мерење температуре, дезинфекција руку и стављање заштитних маски и рукавица.

У сали су између посланика постављени провидни паравани, а седници је присуствовала и премијерка Ана Брнабић.

Брнабићева: Успели смо

Премијерка је обраћајући се посланицима на седници истакла да Србија има најмању стопу смртности од корона вируса, од 1,9 одсто, у поређењу са земљама у овом делом Европе.

Додала је и да је Србија трећа по броју урађених тестова на 100.000 становника, а изразила је очекивање да ће данас већ бити на другом месту.

„Данас када смо на силазној путањи епидемије, видимо да се стопа позитивних креће око 5,8 одсто у односу на укупан број тестираних. И када још увек не можемо да прогласимо победу, али имамо разлога да верујемо да ћемо то моћи, уколико задржимо дисциплину и руковођење кризном ситуацијом, чини ми се да можемо да кажемо да смо успели у ономе сто смо зацртали“, рекла је Брнабићева, преноси Танјуг.

Она је нагласила да је здравствени систем у Србији издржао, да никада није пао ни поклекао, наводећи да је било капацитета за смештај свих заражених, лекарских тимова, респиратора, лекова…

„Нисмо морали да бирамо који ћемо живот спасити“, рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла и да су у великој мери сачувани животи најстаријих грађана, што је био један од циљева у овој борби, док је други циљ био очување здравственог система.

© Sputnik / Дејан СимићБрнабић је истакла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налазимо и како смо се спремили за све оно што долази након пандемије.
„Успели смо”: Брнабићева на првој седници парламента током ванредног стања /видео/ - Sputnik Србија
Брнабић је истакла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налазимо и како смо се спремили за све оно што долази након пандемије.

„Борили смо се срцем и знањем уз нашу струку за животе грађана уз огромну помоћ, пре свега, партнера из Кине, то треба рећи и не треба се тога стидети, остаћемо вечно захвални, али и партнера из ЕУ, који су се и сами суочавали са пандемијом и огромним људским жртвама, али и Русије, САД, УАЕ, Норвешке, Мађарске…“, рекла је Брнабићева.

Она је подвукла да је поносна на своју земљу и на то како се борила са пандемијом, као и на то где се данас налазимо и како смо се спремили за све оно што долази након пандемије.

© Sputnik / Дејан СимићСкупштина Србије - застава
„Успели смо”: Брнабићева на првој седници парламента током ванредног стања /видео/ - Sputnik Србија
Скупштина Србије - застава

„Поносна сам на наше грађане, наше институције, на тим који Влада Србије чини са председником Србије и на све наше стручњаке, као и на наше лекаре и медицинско особље, здравствене раднике и на све који су били на првој линији фронта. Њима највећа могућа захвалност и у име целе Владе“, рекла је она.

Брнабићева је подсетила да је први идентификовани случај у Србији био 6. марта ове године и тај случај је, каже, импортован из Италије, наводећи да је пре тога тестирано 58 људи који су имали симптоме налик ковиду 19. Тестирање је почело 13. фебруара, када се, каже, појавио први сумњиви случај и сви су били негативни.

Навела је и да је први смртни случај био 20. марта.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала