У Србији почиње производња тестова на вирус корона

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија за испитивање узорака тестова на вирус корона
Лабораторија за испитивање узорака тестова на вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Нишка компанија „Неомедика“ ускоро почиње производњу тестова на вирус корона, најавио је председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

Биће то прва фирма у Србији, али и региону која прави ове тестове, што ће нам знатно умањити трошкове јер смо их до сада увозили из Кине, преноси портал б92.

„Тестови су квантитативни, ми детектујемо антитела, базиран је на Елиза методи. Ови тестови су добри, рецимо, за даваоце крвне плазме и кад вакцина буде пуштена да сазнамо ниво антитела како се вакцина примила код особе која ју је примила“, казао је за ТВ „Прва“ генерални директор и власник „Неомедике“ Саша Тричковић.

Један кертриџ иде на један тест и то на једног пацијента. Кертриџ садржи све реагенсе потребне за извођење једног теста, довољно је, како каже Тричковић, додати серум или плазму пацијента, ставити је у апарат, притиснути дугме и апарат одреди све сам.

„Апарат има капацитете за 30 кертриџа, то значи да се 30 пацијената може тестирати истовремено. Време извођења теста је око сат и по“, додаје Тричковић.

Према његовим речима, Фонд за иновациону делатност је „Неомедику“ препознао у овом пројекту, јер они већ четврту годину производе многе вирусе, хормоне, туморске маркере и сада већ ковид 19.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала