Упозорење психијатра: Чашица дневно у карантину боља од седатива, али уз строга правила

CC0 / freeimage4life / Точење алкохолног пића
Точење алкохолног пића - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Пошто се налазимо у психолошко "ненормалном" стању које је опасно за ментално здравље, онда је можда и боље да се попије једна чашица ракије или вина дневно, водећи рачуна о препорученим дозама и паузама, него да се људи у изолацији навуку на седативе или да дође до агресије у породици, упозорење је психијатра др Ивице Младеновића.

Овај стручњак, начелник Клинике за болести зависности Института за ментално здравље у Београду, подвлачи да се људи врло лако навуку на алкохол, па да за оне који до сада нису имали искуства у његовом конзумирању сада није време да почну да их стварају.

Док су у време пандемије коронавируса неке државе забраниле продају алкохола ради спречавања већих контаката међу становништвом путем дружења, већина земаља није ограничила продају ових напитака. Тако је у САД-у продаја алкохола порасла за 55 посто у трећој недељи марта у односу на исти период претходне године.

Психијатри упозоравају на опрезно конзумирање алкохола

Објашњавајући тезу да алкохол може бити боље средство за умирење у односу на седативе, Младеновић истиче да се под овим подразумева такозвано одговорно пијење:

„То је једна до две чашице дневно. Притом, под чашицом подразумевамо 40 милилитара жестоког или 120 милилитара вина, или једно мало пиво од 330 милилитара. То су еквивалентне дозе и то је једно стандардно пиће. Мушкарци могу, а не ради се о препоруци већ о дозвољеној дози да не дође до тежих последица, до два стандардна пића, а жене до једног. Разлика је биолошка, никаква друга у смислу полних разлика. Једноставно, жене имају већу количину масти, алкохол се депонује у мастима, и зато оне имају дупло мању дозвољену дозу. Такође, за старије од 65 година, важи исто до једног стандардног пића. Међутим, то не сме да буде кумулативно, не може неко сва своја пића на нивоу недеље да попије за један дан, и притом морају да постоје минимум два дана у недељи без алкохола. То су постулати нискоризичне конзумације алкохола“.
© Fotolia / 5secondПрепорука је да иако одговорна конзумација алкохола може да буде бољи начин за смирење због епидемије коронавируса у односу на седативе, они који раније нису пили алкохол то не требају ни сада да чине
Упозорење психијатра: Чашица дневно у карантину боља од седатива, али уз строга правила  - Sputnik Србија
Препорука је да иако одговорна конзумација алкохола може да буде бољи начин за смирење због епидемије коронавируса у односу на седативе, они који раније нису пили алкохол то не требају ни сада да чине

Младеновић подсећа да је алкохол легална супстанца изузетно затупљена у српској култури. Срби су како каже, хипертолерантни према алкохолу и нема ниједног ритуала без њега. То је због тога што је он одличан анксиолик, смањује напетост, а повећава причљивост и даје самопоуздање.

„То је једна „фантастична“ супстанца. Зато се људи навуку лако на њега, а зависност од алкохола је практично проблем број један у контексту зависности у Србији. Око пет посто становништва је зависно од алкохола, а чак око тринаест посто га злоупотребљава. Злоупотреба алкохола је када неко попије алкохол па буде агресиван према укућанима, или кад седне за волан па дође до саобраћајке, или кад попије па буде агресиван према себи. Значи, није достигао ниво алкохолизма али је злоупотрба алкохола много значајнија у социјалном контексту јер је она узрок смрти број један код младих од осамнаесте до тридесете године“, наводи начелник Клинике за болести зависности.

Опасност од стварања зависности

Опасност од стварања зависности употребом алкохола у време карантина може да се јави и код оних који су га раније умерено конзумирали, али нарочито су у ризику они који раније нису били љубитељи „капљице“.

CC0 / / Зависност од алкохола је проблем број један у контексту зависности у Србији
Упозорење психијатра: Чашица дневно у карантину боља од седатива, али уз строга правила  - Sputnik Србија
Зависност од алкохола је проблем број један у контексту зависности у Србији
„Велика је опасност да се лако навуку на алкохол и да врло лако могу да прекораче дозе о којима говорим. Прекорачење  доза неће аутоматски водити у алкохолизам. Водиће у нешто што се зове ризично пијење. Међутим, то ризично пијење врло лако може да доведе до злоупотребе алкохола, пре свега агресије у породици. С друге стране, и сама ова ситуација је јако набијена негативном енергијом, што само по себи може да доведе до агресије. У овом контексту људи који немају искуства са алкохолом, пробајући га искусе његове „благодети“, и у ситуацији карантина врло лако могу да склизну у свет зависности. Тако да, ако неко до сад није користио алкохол, моја препорука је да не почиње да га користи у овом тренутку“, наглашава наш саговорник.

Продаја алкохола уобичајена

Продавачица једног београдског дисконта пића рекла нам је да је продаја алкохола за време ванредног стања била уобичајена:

„Ништа се претерано није куповало што се тиче алкохола, ракије и жестине. Једино је пиво куповано, али у мери колико народ и купује у нормалним околностима. Никакве велике залихе се нису стварале. Сокови и вода су највише ишли“.

Са друге стране једна пиљара је забележила велики скок у продаји алкохола. Како су нам рекли, у марту је продато 50 посто више пива у односу на фебруар, а такође бележе и скок у продаји ракија, вињака и вина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала