Америка модернизује авион којим посматра Русију

CC0 / Wikipedia / Амерички авион "Боинг" ОЦ-135Б" током осматрачког лета у оквиру Споразума о отвореном небу
Амерички авион Боинг ОЦ-135Б током осматрачког лета у оквиру Споразума о отвореном небу - Sputnik Србија
Пратите нас
Ратно ваздухопловство САД модернизовало је авион за осматрање „Боинг ОЦ-135Б“, који у оквиру Споразума о отвореном небу може да лети над Русијом, пратећи да ли Москва поштује међународне споразума, пише „Драјв“.
Магазин наводи да је један од два авиона „Боинг ОЦ-135Б“ добио нови дигитални систем за визуелизацију (DVIS) која се тренутно тестира. „Драјв“ подсећа да су Ратно ваздухопловство САД и компанија „KИХОМАЦ“ закључили споразум у вредности од 43,9 милиона долара, који предвиђа модернизацију горенаведеног система код два авиона до фебруара 2021. године.

Модернизација „Боинг ОЦ-135Б“ се врши у складу са условима из Споразума о отвореном небу и касније ће га руска страна проверити, објашњава магазин. Он подсећа да у овом тренутку САД сматра могућим прекид важења споразума који одговара слабијим партнерима Вашингтона.

Раније је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио да има истине у проценама стручњака који кажу да су Сједињене Америчке Државе већ одлучиле да се повуку из Споразума.

Споразум о отвореном небу потписан је 1992. године и он је једна од мера за изградњу поверења у Европи после Хладног рата. Споразум је на снази од 2002. године и омогућава земљама-учесницама да отворено прикупљају информације о оружаним снагама и активностима других. Споразум су потписале укупно 34 државе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала