Прва фаза попуштања: Што више рада од куће, што мање деце у вртићима

CC0 / Pixabay / Вртић
Вртић - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Oтварањем вртића у Србији након скоро два месеца велика одговорност биће стављена на васпитачице у спровођењу мера и препорука надлежних. Такође, послодавци би требало да буду флексибилнији и омогуће родитељима рад од куће како би вртићи у почетку били растерећенији, а опасност по децу и запослене мања.

Ово је став Бојане Селаковић из Удружења Родитељ која указује за Спутњик да постоје различите процене о томе колико смо као друштво спремни на релаксирање мера које су донете у циљу сузбијања коронавируса у Србији.

Републички кризни штаб који управља кризом изазваном вирусом корона почео је да објављује препоруке о рекласирању мера. Тако је донета одлука о отварању вртића 11. маја за оне родитеље који доставе потврду да морају да иду на посао. Такође, предвиђа се и организован боравак за децу до четвртог разреда, а како ће то функционисати требало би да буде саопштено у четвртак.

Омогућити рад од куће да би мање деце ишло у вртић

Обнављањем привредне активности и постепеним повратком у „нормалан“ живот јењавањем епидемије, одређени број родитеља неће имати где са својом децом осим у вртић. Бабе и деде као најризичнија група и даље нису опција, а тетке и стрине се такође враћају на радно место.

„Мислим да није довољно јасно препоручено, односно, да послодавци нису чули довољно снажно поруку од стране носилаца власти и свих у које јавност има поверења, а то је да буду флексибилни. То је нешто што би могло бити неко решење које више одговара овом тренутку у коме се ми сада налазимо, односно овој фази ширења епидемије, да ипак размотре могућности да родитељи раде од куће и даље. Да се смењују међусобно, тамо где је то могуће, и да се на тај начин избегне да деца морају да се остављају у вртићима. Тако да мислим да то фали и да је потребно да та порука буде мало јача према послодавцима“, сматра наша саговорница.

Деца ће тешко поштовати препоруке

Селаковићева сматра да примена 35 мера које је Секретаријат за здравство града Београда донео у вези са поступањем запослених и корисника предшколских установа неће бити лако спроводива, због тога што је деци тешко објаснити ситуацију.

© Sputnik / Бојана СтојадиновићУ почетку у вртиће ће ићи само деца чија оба родитеља доставе потврду о томе да не могу да раде од куће
Прва фаза попуштања: Што више рада од куће, што мање деце у вртићима  - Sputnik Србија
У почетку у вртиће ће ићи само деца чија оба родитеља доставе потврду о томе да не могу да раде од куће

„Прво се поставља питање који број вртића ће бити отворен, на који начин ће се вршити пријем деце у смислу колико ће родитељи морати далеко да иду од места живљења ако рецимо њихов вртић неће бити на располагању у ове сврхе. Те податке немамо, само је предвиђено да сад ту велику улогу имају педијатријске сестре, којих рецимо није било у свим вртићима. Затим, предвиђено је да ће се радити врло стриктне тријаже деце у односу на симптоме, да ће им се мерити температура. Ја заиста не знам како је могуће осигурати размак између деце у капацитетима већине вртића, мислим на величине соба, броја деце. Како ће да изведу да се деца не мешају, јер раније је било да су до неког тренутка васпитачице радиле у сменама и онда су се у неком моменту спајала сва деца из свих група која чекају родитеље који дуже раде“, указује правница Удружења Родитељ.

Велика одговорност на васпитачицама

Поставља се и питање да ли имамо довољан број васпитачица и како ће се оне носити са толиком количином одговорности која им је дата у овом тренутку.

„Надам се да ће се наредни период до 11. маја искористити да се просто нађу одговори на сва ова питања и да се на неки начин осигура све ово што је држава прописала. Оно што мене највише брине као и код свих других мера, а опет базирано на нашем претходном искуству, јесте ко ће радити надзор над свим тим. Како ћемо ми осигурати да се све то поштује, да ли ће бити неких додатних инспекција, јер знамо да су ту капацитети били доста слаби и у време редовног стања, и то је нешто што мене сада јако брине“, истиче Селаковићева.
© AFP 2023 / Greg BakerПослодавци морају бити флексибилнији како би што мање родитеља морало да шаље децу у вртиће
Прва фаза попуштања: Што више рада од куће, што мање деце у вртићима  - Sputnik Србија
Послодавци морају бити флексибилнији како би што мање родитеља морало да шаље децу у вртиће

Родитељи забринути

Претходних дана је рађена анкета са родитељима вртићке и деце до 12 година по питању тога да ли ће им у првом периоду бити неопходне услуге обданишта односно продуженог боравка у школама. Наша саговорница претпоставља да ће се на основу тих података утврдити како ће све функционисати, али да су родитељи ипак уплашени због могућих опасности по повратку деце у колективе:

„Хоћу да кажем да су људи мало забринути да сада, тек тако, чак и уз све мере, после оволико рестрикција одједном дођемо у фазу, хоп, ајмо сада децу поново у колектив као да се ништа није десило. А сви ми као родитељи потпуно смо свесни да нема начина да неко осигура да се дете неће пипнути по лицу, да другара неће пипнути по лицу, то је немогуће“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала