„Немојте да хистеришете“, поручује Пушков Украјини

© Фото : Nord Stream 2 / Wolfram ScheibleСеверни ток 2
Северни ток 2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Обећање Украјине да ће омести изградњу „Северни ток 2“ није схваћено озбиљно у Москви. Они у таквим изјавама виде намеру Кијева да подигра Вашингтону који жели да европски потрошачи купују његов гас, уместо руског.

„Уложићемо максималне напоре да спречимо завршетак изградње ’Северног тока 2‘, јер тај пројекат има очигледан политички карактер и у супротности је са европским принципима солидарности“, рекао је у интервјуу за „РБК“ генерални директор украјинског система за транспорт гаса Сергеј Макогон.

За сенатора Алексеја Пушкова изјава Макогона личи на хистерију.

„О каквој европској солидарности по питању испорука гаса из Русије говори генерални директор украјинског система за транспорт гаса Макогон? Каква је то глупост? И даље им ’Северног тока 2‘ не да мира? Сами су рекли: у Кијеву су спремни за „нулти транзит“ из Русије. Немојте онда да хистеришете, већ будите спремни“, написао је Пушков на твитеру.

По мишљењу посланика Државне думе Алексеја Чепија, „Северни ток 2“ је у интересу свих европских држава, пошто ће омогућити да гас буде јефтинији.

„Та изјава не вреди ништа, јер је велики број европских компанија заинтересовано да ’Северног тока 2‘ буде покренут у пуном обиму. САД нису заинтересоване за њега, због конкуренције и теоретске могућности да продаје свој течни гас у Европу по увећаним ценама. Украјина само подиграва Вашингтону“, рекао је Чепи.

Други посланик, Виктор Водолацки сматра да оваквим изјавама Украјина ризикује да поквари односе са европским партнерима.

Он је подсетио да је председник Владимир Путин више пута изјављивао да намерава да продужи транзит преко Украјине, чак и након реализације „Северног тока 2“ и „Турског тока“.

„Ако Украјина на то гледа другачије, значи да она спаљује мостове које је повезује са Русијом и пријатељским државама ЗНД, а руши и мостић који покушава да изгради са Европом“, изјавио је он.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала