У Француској најављују нови лек за корону: Спас од вируса у „тоцилизумабу“?

CC0 / Пиксабеј / Лек за вирус корона
Лек за вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
У ишчекивању вакцине, која једино, медицински, може да ослободи свет пошасти вируса корона, француско Министарство здравља и солидарности издало је саопштење у коме се истиче да је по први пут један третман у истраживању показао „охрабрујуће резултате“, а реч је о леку – „тоцилизумабом“.

„Констатовано је да су пацијенти који су третирани тим леком показивали мање потребе за респираторима и мањи број смртних случајева током двонедељног праћења. То је први лек са значајним ефектима који су примећени током једног клиничког испитивања“, истиче се у саопштењу.

Вакцина против болести ковид 19 — илустрација - Sputnik Србија
Широм света се прави скоро 80 вакцина и 155 лекова против ковида 19

Испитивање је извршено у оквиру француског Националног института за здравље и истраживања, а покренуто је после закључка да организми инфицирани ковидом 19 понекад луче молекуле које фаворизују упалу, односно инерлеукине, преносе „Новости“.

Из министарства су поручили да ће ови „први охрабрујући резултати“ бити објављени после мишљења стручног комитета. Такође се додаје да су потребна додатна испитивања да би се потврдио интерес за овај третман.

„Тоцилизумаб“ је први лек који је добио овако охбрабрујући званични закључак. За све остале третмане, укључујући и хлорокин око кога постоји доста полемике у земљи, и за које су оптимизам изражавали појединци али не и здравствене власти, претходно је одобрено да могу да се користе уз строгу лекарску контролу, али без овако експлицитних ставова.

Наглашено је и да је потребно наставити истраживања на другим молекулима. У клиничким испитивањима у Француској тренутно учествује 2.000 људи.

„Тоцилизумаб“ је имуносупресивни лек, који има важну улогу у имунском одговору у телу и који се првенствено користи за лечење тешких форми реуматоидног артритиса, али се примењује и код неких других болести.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала