Да ли је могуће покупити корону са новчаница евра?

CC0 / Pixabay / Вирус корона и новац
Вирус корона и новац - Sputnik Србија
Пратите нас
Не постоји значајан ризик да се оболи од новог вируса корона коришћењем папирних и металних евро новчаница, саопштила је Европска централна банка (ЕЦБ).

То је, како се наводи, утврђено лабораторијским испитивањем које је показало да је вирус преживео много дуже на другим површинама, преноси портал „Локал Франс“.

Готовински новац и даље се користи у 19 земаља еврозоне. Међутим, бројне радње и продавнице траже од купаца да се пребаце на бесконтактно плаћање како би се избегло руковање новчаницама и могући контакт са инфицираном особом.

Дезинфекција на аеродрому у Сочију - Sputnik Србија
Посебно дезинфикујте ово место у стану: Тестирање открило где се вирус најдуже задржава

Члан извршног одбора ЕЦБ Фабио Панета рекао је да је испитивање у лабораторији показало да је стопа преживљавања вируса 10 до 100 пута већа на нерђајућим површинама, попут квака на вратима, него на новчаницама.

„Друге анализе показале су да се вирус много теже преноси преко порозних површина, попут памучних или папирних, него са глатких површина као што је пластика“, навео је Панета и додао да су евро новчанице штампане на папиру од памучних влакана који их чини отпорним на хабање.

Панета је закључио и да новчанице не представљају ризик од инфекције у поређењу са другим врстама површине, са којима свакодневно људи долазе у контакт.

Више од 340 милиона становника Европе користи евро, а готовина је доминантан начин плаћања и посебно је популаран у Немачкој, Француској и Шпанији, саопштио је ЕЦБ, а преноси Танјуг.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала