„Може да се деси да поквари све“: Кон забринут због ублажавања мера

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог др Предраг Кон
Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон изјавио је данас да је апсолутно претерана расправа о ванредном стању током предстојећег викенда и 1. маја, јер је то последњи викенд са забраном, а може да се деси да „поквари све“ и додао да се не осећа добро због ублажавања.

Кон је за РТС рекао да су лекари инсистирали да би требало издржати продужени полицијски час током викенда.

„Оно што је била идеја је да се потпуно релаксирају старији, што је, по нама, у овом тренутку најзначајније, да им се обезбеди да могу да ходају слободно током читавог периода, то је била суштина предлога, ако не рачунамо да би се и фреквенција контаката тиме спречила“, рекао је Кон.

Наводи да је предлог да забрана траје од четвртка у 18.00 до суботе у 5.00 „компромисно решење“ о ком ће се, каже, расправљати на седници Кризног штаба.

„Претпостављам да ће струка прихватити, свако ће појединачно да се изјасни како обично и бива. Вероватно ће бити тако како је предложено“, навео је Кон.

Указао је да је овај викенд посебно значајан јер је, како каже, опште познато да у току првомајских празника постоје окупљања и позната дружења на отвореном простору.

„Временска прогноза иде у прилог томе, јер је по влажном времену теже преношење вируса, што је релативно добро“, напомиње Кон.

Наводећи да је овај викенд важан и да би „могао да поквари све“, Кон каже да се не осећа добро због тога.

„Мислим да треба да се издржи, али разумем да је компромис увек најбоље спровести, јер тиме излазимо из проблема који је исфабрикован и претеран. Људи не знају колико је ово тешка и смртоносна болест, да умре сваки пети старији са хроничним тегобама“, наводи Кон.

Сада је све, каже, у нашој свести.

„Ово понашање, ово инсистирање за овај викенд показује да нисмо дошли сви до те свести, то је јасно. Ако је некоме толико важно да последња три дана... Ето, немам проблема са тим, али се не осећам добро, јер то показује да нисмо још увек разумни по питању тога против чега се заједно боримо“, каже Кон.

Када је реч о укидању ванредног стања, епидемиолог Кон наводи да ће се то догодити оног момента кад активност вируса буде недељу дана врло ниска.

Након тога, наводи, биће неопходно непрекидно пратити вирус. „Ако се поново диже, мораћемо да поступамо“, закључио је Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала