Русија: Нема говора о продужетку ембарга на оружје Ирану

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Уђи у базу фотографијаЗаменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија
Пратите нас
Не може бити никаквог продужетка ембарга Уједињених нација Ирану на оружје, он истиче у октобру ове године, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.
„Што се тиче продужетка тренутног посебног режима за испоруку оружја и војне технике у Иран и из Ирана, то питање је за нас решено од тренутка усвајања резолуције Савета безбедности 2231. Тај посебан режим ће, после петогодишњег рока, истећи у октобру 2020. године и не може доћи до одступања од те одлуке“, рекао је Рјабков.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је у среду изјавио да ће Вашингтон учинити све како би се продужио ембарго на испоруке оружја Ирану.

© AP Photo / Ted S. Warren,Нуклеарно оружје
Русија: Нема говора о продужетку ембарга на оружје Ирану  - Sputnik Србија
Нуклеарно оружје

Апел Вашингтону: Вратите се примени плана о иранском нуклеарном програму

Заменик руског министра иностраних послова истакао је да би САД прво требало да се врате пуној примени Заједничког свеобухватног акционог плана о иранском нуклеарном програму, пре него што размотре које одредбе резолуције Савета безбедности УН 2231 би могле да употребе за постизање својих политичких циљева.

„Резолуција 2231 треба да се примени у потпуности. Све земље треба да следе њен дух и слово без икаквих изузетака. Нажалост, САД не само да селективно спроводе ову резолуцију, као што се то тренутно догађа, већ и ометају друге земље у њеном спровођењу, претећи им разним врстама санкција“, изјавио је Рјабков.

Он је такве поступке Вашингтона окарактерисао као диктаторску политику.

„То је још једна у низу манифестација политике диктатуре, политике ’ломљења руку‘. Последњих година амерички спољнополитички инструменти своде се само на санкције, не показују никакву спремност за преговоре нити за решавање питања за преговарачким столом. То изазива нашу дубоку забринутост“, рекао је он.

Подсетимо, шесторка међународних посредника (Велика Британија, Немачка, Кина, Русија, САД и Француска) и Иран потписали су 2015. године Заједнички свеобухватни план дејстава у вези са иранским нуклеарним програмом. Споразумом је предвиђено укидање санкција Техерану, у замену за ограничавање иранског нуклеарног програма. САД су у мају 2018. године објавиле да иступају из Споразума и обновиле санкције Ирану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала