Русија може затворити границе док се не направи вакцина против короне

© Sputnik / Сергей Пивоваров / Уђи у базу фотографијаАвион "Ербас А320" компаније "Аерофлот"
Авион Ербас А320 компаније Аерофлот - Sputnik Србија
Пратите нас
Руске границе би због пандемије вируса корона најдуже могле остати затворене бар док се не направи вакцина против ковид 19, изјавио је за радиостаницу „Говори Москва” први заменик председника Одбора за међународна питања Савета Федерације Русије Владимир Џабаров.

По мишљењу сенатора, тренутно не треба журити с отварањем граница, јер авиони омогућавају веома врзо ширење инфекције.

„Зараза се шири моментално. Ако отворимо границе, имаћемо велики прилив оболелих од короне или носилаца вируса из иностранства”, истакао је Џабаров.

Поред тога, додао је он, за сада и нема потребе за поновним успостављањем авионског саобраћаја, пошто га ни остале државе неће тако брзо покренути. Џабаров је још истакао да не вреди журити, како то не би донело више штете, него користи.

Истовремено, директорка „Роспотребнадзора” Ана Попова, је у интервјуу за сајт стопкоронавирус.рф, изјавила да пре средине лета нико не може да оствари видљиве резултате тестирања вакцине против вируса корона.

CC0 / Pexels / Вакцина против болести ковид 19 — илустрација
Русија може затворити границе док се не направи вакцина против короне - Sputnik Србија
Вакцина против болести ковид 19 — илустрација

Према њеним речима, тренутно је у току рад на шест вакцина државног научног института ‘Вектор’ и још три од других произвођача.

„Надамо се да ћемо врло брзо почети с тестирањем вакцине. Тренутно је могуће убрзати тај процес, јер се захваљујући налогу руског председника Владимира Путина, уносе измене у регулаторну базу”, објаснила је Попова.

Подсетимо, због пандемије ковид 19, руске власти су у потпуности обуставиле међународни путнички авио-саобраћај. Авио-превозници једино могу да обављају летове којима се руски држављани враћају у домовину, док је излазак из земље дозвољен само странцима и Русима, који имају страно држављанство.

Како је раније саопштено из државног научног института „Вектор”, формирана је прелиминарна група добровољаца за тестирање вакцине против ковида 19, а већи део групе чине запослени у центру. Према процени, тестирања вакцине почеће у јуну 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала