Тврђава на крајњем северу Русије: Како је никла „Арктичка детелина” /видео/

Пратите насTelegramOdyssey
На острву Александрина земља, у архипелагу Земље Франца Јосифа, смештена је јединствена руска војна база „Арктичка детелина”, изграђена за мање од две године. Главни циљ базе је противваздухопловна одбрана, преноси руска телевизија „Звезда”.

„Арктичка детелина” је јединствени капитални објекат на архипелагу Земље Франца Јосифа.

Изграђена је за мање од две године, иако је око ње само бескрајна снежна пустиња, коју запљускују воде Северног леденог океана.

Материјали за изградњу базе допремани су војно-транспортним авионима и бродовима, иако се залив ослобађа леда свега на пар месеци. Управо зато је и тешко поверовати да је донедавно, на месту детелине, била само вечно смрзнута земља.

Комфор на минус 50 степени Целзијуса

Зими се температура на острву често спушта до минус 50 степени, а највиша температура током лета не прелази десет степени у плусу. Време се мења неколико пута дневно: од слабе мећаве до олујног ветра.

На овом простору живе поларни медведи, који често навраћају у госте и чак без задршке залазе до трема војне базе.

Детелина се састоји од неколико комфорних стамбених комплекса. У њима се налази туш и све што је неопходно. На горњим спратовима постоји и библиотека с компјутерском салом, као и права биоскопска сала. Поред су и соба за билијар, па чак и водопад, додуше, мини.

© Фото : Министарство одбране РусијеРуска војна база Арктичка детелина
Тврђава на крајњем северу Русије: Како је никла „Арктичка детелина” /видео/  - Sputnik Србија
Руска војна база Арктичка детелина

База је снабдевена разноврсним залихама које омогућавају аутономан живот и рад током пола године. Овде постоји и сопствени затворени систем водоснабдевања и грејања. Вода се за потребе базе црпи из локалних подземних језера.

Моћном радару не промиче ништа у радијусу од 300 километара

Небо изнад ове арктичке зоне контролише радарска станица. Она види све у радијусу од 300 километара. Да би радарска опрема издржала сурове мразеве, обложена је високоотпорном тканином.

Морске границе архипелага поуздано бране обалски ракетни системи „Бастион”, који својим ракетама могу да потопе било који непожељни брод, па чак и носач авиона.

Један од главних виталних делова базе је аеродром Северне флоте „Нагурско”. На њега тренутно могу да слећу авиони током целе године, а раније је таква могућност била доступна само зими. С појавом мраза, на острву је функционисала писта на леду.

© Фото : Министарство одбране РусијеРуска војна база Арктичка детелина
Тврђава на крајњем северу Русије: Како је никла „Арктичка детелина” /видео/  - Sputnik Србија
Руска војна база Арктичка детелина

Дужина нове писте износи 2,5 километара. Како би овде могли да слећу сви авиони Ваздухопловно-космичких снага и морнаричке авијације, ускоро ће је продужити за још километар. Материјал за њену изградњу добија се управо овде, на острву.

Вештина преживљавања у екстремним условима

До далеких гребена и  удаљених острвских подручја може стићи само човек.

До неких борбених позиција може се стићи само обичним скијама, а до других, само моторним санкама или специјалним транспортерима.

Како би се снашли на неосвојеном простору, руски „арктички” војници спроводе усиљене маршеве. У овим екстремним условима, они нису научили само да преживе, него и да се заштите. Специјалне снаге су, на пример, савладале прављење снежних иглоа. Ове вештине су као уџбеник за све руске оружане снаге. Њега ће користити за даље освајање Арктика.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала