Мемоари руског ветерана: Како сам оборио амерички шпијунски авион

© Sputnik / Виктор Чернов / Уђи у базу фотографијаАмерички шпијунски авион У-2
Амерички шпијунски авион У-2 - Sputnik Србија
Пратите нас
Данас се навршава 60 година од догађаја из 1. маја 1960. године, када је бивши пуковник Михаил Романович Воронов оборио амерички шпијунски авион У-2 на небу изнад Свердловска. Ветеран, који сада има 101 годину, у својим мемоарима описао је главну битку у свом животу коју, како каже, и даље „живо“ памти.

Почетком века Воронов је написао мемоаре, у којима је описао цео свој живот: гладно детињство, рат који је за њега почео 1939. године у Бесарабији, рањавање 1941. године у Орловској области, после чега је био у болници, а такође и фронт на који се вратио после опоравка. 

Пуковник у пензији детаљно је описао у свом дневнику и главну битку у свом животу, када је 1. маја 1960. дивизија под командом Воронова једном ракетом оборила амерички шпијунски авион У-2 на небу изнад Свердловска, због чега је награђен орденом Црвене заставе.

„Понављам — лансирај! Он притиска дугме. Ракета узлеће“, рекао је Воронов.

Ветеран, који је у новембру напунио 101 годину, памти сваки минут тог догађаја: како се Пауерсов авион приближавао на радарима, како је ушао у зону у којој га је поразила дивизија, као и падобрана који се отворио и силуете америчког шпијунског пилота Френсиса Герија Пауерса.

© Sputnik / Д. Чернов / Уђи у базу фотографијаИзложба остатака америчког шпијунског авиона У-2
Мемоари руског ветерана: Како сам оборио амерички шпијунски авион - Sputnik Србија
Изложба остатака америчког шпијунског авиона У-2

Према речима зета Воронова, Вјачеслава Јершова, ветеран је написао мемоаре за унуке и праунуке, како не би веровали бројним гласинама и спекулацијама „о обореном Пауерсу“.

Након догађаја из 1. маја 1960. године, Михаил Романович постао је велика звезда. Фотографије Воронова са космонаутима Јуријем Гагарином и Германом Титовом биле су на насловним странама водећих новина у читавој земљи.

Изложба посвећена ветерану Воронову и његовом подвигу

У Музеју војне опреме у руском граду Верхњаја Пишма у Свердловској области биће отворена изложба посвећена Михаилу Воронову и догађајима из 1. маја 1960. године — чим режим самоизолације буде укинут, а до тада ће се приказивати у онлајн режиму.

Главни експонат у музеју представља дневник совјетског учесника битке на небу изнад Свердловска.

На изложби ће такође бити приказани делови трупа обореног америчког авиона У-2, на којима се виде трагови делова испаљене ракете.

Инцидент са америчким шпијунским авионом

Авиони У–2 коришћени су током Хладног рата, а велика криза наступила је у мају 1960. године, када је У–2 оборен унутар ваздушног простора Совјетског Савеза.

Власти САД су најпре порицале сврху и мисију авиона, али су биле принуђене да их признају када је совјетска влада показала делове летелице и преживелог пилота Френсиса Герија Пауерса.

Тај инцидент се догодио нешто више од две недеље пре планираног отварања самита „Исток—Запад“ у Паризу и представљао је велику срамоту за Сједињене Америчке Државе, што је довело до погоршања односа двеју суперсила.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала