На северу Сирије избио трговински рат

© AP Photo / STRТурске трупе и артиљерија припремају се за операције у Сирији
Турске трупе и артиљерија припремају се за операције у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Становници Марет ел Насана блокирали су јуче ауто-пут Апел—Идлиб—Салкин. Касније су им се придружили и становници оближњих насеља. Повод за протесте је припрема за отварање трговинског прелаза између територија које контролишу милитанти и владине снаге.

Трговински прелаз се налази на такозваном „старом алепском путу“ између Марет ел Насана и Кафр-Халаба. Опозиционо расположени становници сматрају недопустивим трговати са званичним Дамаском. Код њих изазива забринутост и ситуација са ковидом 19, наводно, може им бити донет нови вирус (за сада је непознат број инфицираних у Идлибу), пише Телеграм канал „Директорат“.

Како би растерали демонстранте, „Хајат Тахрир Аш-Шам“ је послао групу милитаната. У нередима је повређен један становник. Опозициони активисти и медији још једном су се обрушили са критикама на ову организацију. По њиховим речима, отварање таквих трговачких прелаза ће ставити тачку на такозвану „сиријску револуцију“. Хајат Тахрир Аш-Шам оптужују за непринципијалност и спремност да ради новца „изда крв мученика“. Било је речи и о томе да Турска у целини подржава демонстранте, иако је њена инжењерија и очистила неке барикаде на путу.

Хајат Тахрир Аш-Шам сматра да треба отворити трговинске прелазе. Један од чиновника групе то објашњава великим дисбалансом увоза и извоза у провинцији Идлиб. Према речима Саида ел Ахмада, 95 одсто увоза на територију коју контролишу милитанти долази из Турске, док се остало купује из Дамаска. Притом, 90 одсто робе која се производи у Идлибу се испоручује на територију коју контролишу владине снаге, а само 10 одсто одлази у Турску.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала