Немачка не да олакшице „Северном току 2”

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtТранспорт цеви за изградњу "Северног тока 2" у немачкој луци Мукран
Транспорт цеви за изградњу Северног тока 2 у немачкој луци Мукран - Sputnik Србија
Пратите нас
Оператор гасовода „Северни ток 2” „Норд Стрим 2 АГ” није сагласан с одлуком Федералне мрежне агенције Немачке („БНА”) о регулисању пројекта, којом овај гасовод ипак неће бити изузет из ажуриране Гасне директиве Европске уније, саопштила је прес-служба оператора.
„Чекаћемо званичну одлуку регулаторног тела. Свакако, размотрићемо одлуку и предузети даље кораке за заштиту наших права“, пише у саопштењу.

Наиме, раније данас, немачки лист „Наделсблат“, позивајући се на одлуку „БНА“, известио је да ће регулаторно тело највероватније одбити захтев за ослобађање гасовода „Северни ток 2“ од услова ажуриране Гасне директиве Европске уније.

Како се наводи, њоме се, конкретно, предвиђа да компанија која испоручује гас, не може бити власник дела цевовода у немачким водама.

Према информацијама „Наделсблата“, немачка агенција је 1. маја послала предлог одлуке странама процеса, рок за одговор је 8. мај, након чега ће бити донета коначна одлука. Повод за ово одбијање је то што гасовод није завршен до маја 2019. године.

У „Норд Стриму 2“, с друге стране, инсистирају да не треба полазити од „грађевинско-техничког“ значења овог захтева, већ узети у обзир чињеницу да су „у моменту ступања на снагу нових директива домаћег тржишта гаса већ биле уложене милијарде инвестиција у складу с претходним правним режимом“.

© Sputnik / Grigoriy Sisoev / Уђи у базу фотографијаГасовод Северни ток у немачком граду Лубмин
Немачка не да олакшице „Северном току 2” - Sputnik Србија
Гасовод Северни ток у немачком граду Лубмин

У „БНА“ се нису сагласили с тим.

Подсетимо, портпарол „Норд Стрима 2 АГ“ Јенс Милер изјавио је у јануару да „Северни ток 2“ испуњава све услове који се тичу и рока завршетка пројекта, пошто је цевовод, са становишта економске функционалности, завршен до дана када је директива ступила на снагу — 23. маја.

Како је раније саопштавано, пољској компанији „ПГНиГ“ и њеној немачкој подружници „ПГНиГ Суплај енд Трејдинг“ омогућено је да учествују у процедури разматрања питања о примени одредби Трећег енергетског пакета ЕУ на „Северни ток 2“.

У јануару је Федерална мрежна агенција Немачке примила захтев „Норд Стрим 2 АГ“ за изузимање гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“ из Гасне директиве ЕУ.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала