Добре вести: Први пут проценат позитивних 3,3 одсто /видео/

© Tanjug / ZORAN ZESTICПредраг Кон
Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите нас
Први пут од почетка епидемије у Србији имамо свега 3,3 одсто позитивних. У последња 24 сата је регистровано још 196 случајева вируса корона, укупно 9.205, преминуло је још шест особа, укупно 185, саопштио је епидемиолог Предраг Кон .

Он је навео да је од последњег извештаја до данас у 15 сати тестирано 5.906 особа, од којих је 196 било позитивно на присуство вируса. Хоспитализовано је 2.375 људи, а на респиратору се налази 65 пацијената. До данас је у Србији укупно тестирано 91.551 особа, које су испуњавале услов да су сумњиве на ковид 19. У Србији је од вируса корона излечено 1.379 особа.

Према Коновим речима, први пут од почетка епидемије у Србији имамо свега 3,3 одсто позитивних.

„У последња 24 сата преминуло је још шест особа, два мушкарца и четири жене, а међу њима је и једна особа из геронтолошког центра. Укупно је 185 особа преминуло као последица инфекције овим вирусом, 113 мушкараца и 72 жене. Проценат смртности је 2,01“, навео је Кон.

Пред нама је и први викенд током којег ће грађани моћи да излазе напоље, након седам током којих је на снази била потпуна забрана кретања.

„Порука је — без окупљања. Ублажили смо мере, али то не мора да нас кошта“, рекао је имунолог др Срђан Јанковић и додао да све постигнуто угрожавамо ако то не будемо поштовали.

Он је одговорио и на питање колико је заиста заражених у Србији, односно колико их је више у односу на званичан број.

„Процене се крећу у размаку 1:5, 1:10, јесте већи, али није толико драстично већи да можемо да кажемо да је већи део популације прокужен“, рекао је Јанковић.

Кон је рекао да ће са укидањем ванредног стања старији моћи да се крећу као раније.

„То неће бити могуће ограничавати. Надам се да нам је свима остало у свести да су они најризичнији и да ту нема никакве дилеме и да забране контакта важе за све, али првенствено због њих“, рекао је Предраг Кон.

Прочитајте још: 

Пандемија уживо: У Русији могућ други талас ковида на јесен 

„Шест недеља без породица да би помогли Србији”: Три кинеска лекара се враћају кући

У градски превоз у првој фази само запослени са потврдом о радном ангажовању

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала