Познати детаљи студије — антитела на корону биће проверена код 17.000 грађана Србије

© Sputnik / Sergei Veniavskiy / Уђи у базу фотографијаУ лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса "свињског" и "птичјег" грипа.
У лабораторији за истраживање вируса Центра за превенцију и борбу против сиде и заразних болести спроводе се истраживања крви животиња и људи на присуство вируса свињског и птичјег грипа. - Sputnik Србија
Пратите нас
Медицински факултет у Београду ће, како је најављено, од понедељка, 4. маја, почети израду епидемиолошке студије о степену стеченог колективног имунитета у популацији на вирус корона. Државни секретар у Министарству просвете Владимир Поповић каже да ће се студија радити на узорку од 7.000 домаћинстава, односно 17.000 људи.

Поповић је у изјави за Танјуг навео и да ће се та студија радити наредна два месеца, а можда, каже, и током целог лета.

„То је студија коју ће водити професор Татјана Пекмезовић, осим професора са Медицинског факултета, у њу су укључени професори и истраживачи из других медицинских установа и неколико научних установа, међу којима је и Институт за примену нуклеарне енергије (ИНЕП)“, рекао је Поповић.

Епидемиолошка студија, каже, подразумева комплетну анализу прокужености становништва на узорку од 7.000 домаћинстава, а број чланова ће бити око 17.000.

Узорковање за тест на вирус корона у лабораторији у Санкт Петербургу - Sputnik Србија
Српски стручњаци праве тест за проверу антитела вируса корона

„Студија подразумева и анализу да ли неко од нас носи антитела, што се не види кроз ПЦР тестове који детектују само тренутну инфекцију, док ЕЛИЗА тестови детектују да ли смо прележали инфекцију, а да нисмо имали никакве симптоме. И сигурно се једном делу нас то и десило“, објашњава Поповић.

Тест на антитела ће бити развијен у Србији

Истиче да ИНЕП ради на развоју ЕЛИЗА тестова, односно тестова на антитела, додајући да ће то бити тест развијен у Србији, што је, каже, прилично велики успех за нашу науку.

Премијерка Србије Ана Брнабић раније је изјавила да ће први ЕЛИЗА тестови бити спремни у року од месец дана и додала да је више земаља затражило подршку од Србије, уколико будемо имали додатне количине тих тестова.

Поповић каже да ће студија показати и много шире последице вируса корона, те да ће показати и одређене демографске закључке, као и закључке у вези са јавним здрављем, али и економском политиком.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала