Решена мистерија необичних издужених лобања нађених недалеко од Србије

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia / Деформисане лобање
Деформисане лобање - Sputnik Србија
Пратите нас
Мистерија необичних издужених лобања, нађених на гробљу у градићу Меш у Мађарској, на само 80 километара од Србије, решена је после више деценија. Сада је познато њихово порекло, али и, како указују, на пропаст Римског царства.

Деценијама су научници истраживали откуд на десетине издужених лобања, старих више од хиљаду година, налик ономе како се приказују ванземаљци у научно-фантастичним филмовима, у овом мађарском градићу.

Лобање су откривене 1961. године, али археолози деценијама нису могли да одгонетну њихову велику бројност, иако се зна да су нека племена која су живела у Европи у периоду од првог до петог века, из ког лобање потичу, практиковала вештачко издуживање костију главе.

CC BY 3.0 / Wikipedia / Издужене лобање подсећају на приказ ванземаљаца у научно-фантастичним филмовима, иако су у потпуности људски продукт
Решена мистерија необичних издужених лобања нађених недалеко од Србије - Sputnik Србија
Издужене лобање подсећају на приказ ванземаљаца у научно-фантастичним филмовима, иако су у потпуности људски продукт

Новим истраживањем утврђено је да су ове лобање припадале не само номадским племенима која су пролазила Панонијом, римском провинцијом, већ и њеним сталним становницима, објављено је у научном часопису „Плос“.

Научници су открили да су се припадници различитих племена мешали и усвајали традицију и обичаје других. Такође, утврђено је и да су се припадници племена придруживали припадницима других племена и домаћем становништву и стварали насеља у којима су живели генерацијама.

Сматра се да су традицију издуживања лобања у Римско царство донела племена из Азије, као што су Хуни. Велики број издужених лобања говори о расту њиховог утицаја и опадању и пропасти Римског царства, сматрају научници.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала