Руска амбасада Америци: Одустаните од нечасних и лажљивих програма

© Sputnik / Николай Еронин / Уђи у базу фотографијаСовјетски војници ослобађају Мађарску, Други светски рат
Совјетски војници ослобађају Мађарску, Други светски рат - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска амбасада у САД позвала је Вашингтон да одустане од реализације псеудоисторијских програма, чији је циљ ревидирање историје победе у Другом светском рату, након што су услови једног од таквих програма објављени на сајту америчке дипломатске мисије у Мађарској.
„На 75. годишњицу Велике победе, Стејт департмент предузима још један циничан покушај ревидирања историје и предавања забораву одлучујући допринос народа Совјетског Савеза у победи над нацизмом и крају Холокауста. Позивамо америчку страну да одустане од лажљивих, нечасних и псеудоисторијских програма“, наведено је у саопштењу руске амбасаде на Фејсбуку.

Наиме, америчка амбасада у Будимпешти намерава да финансира реализацију пројеката који ће допринети да се „заиста препознају“ трагични догађаји из Другог светског рата, Холокауста и за време „тираније Совјетског Савеза“.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаСовјетски војници ослобађају Будимпешту, Други светски рат
Руска амбасада Америци: Одустаните од нечасних и лажљивих програма - Sputnik Србија
Совјетски војници ослобађају Будимпешту, Други светски рат

„Предложени пројекти ће бити фокусирани на признавање и чување сећања на читав низ компликованих догађаја из националне историје. У центру пажње треба да буду лична искуства и сведочења, укључујући и хуманост и непослушност према нацистима, као и окрутност и колаборацију током Холокауста, Другог светског рата, као и за време тираније Совјетског Савеза“, наводи се у документу.

Циљана публика су земље бившег Совјетског Савеза, где је, према речима аналитичара, „становништво до данас убеђено да је Црвена армија играла улогу ослободиоца“.

Раније је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков изјавио да САД покушавају да играју на карту ревидирања историје у своју корист, имајући при томе за циљ смањење улоге Црвене армије у победи у Другом светском рату.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала