Руски војни стручњаци заустављени на граници: Забрањен им улазак у БиХ

Пратите нас
Руски војни стручњаци који су кренули за Мостар како би извршили дезинфекцију остали су на граничном прелазу Рача јер им није дозвољен улазак из Србије у БиХ.

Њих је председавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ и председник Хрватске демократске заједнице (ХЏ) БиХ Драган Човић позвао да изврше „деконтаминацију и дезинфекцију” Универзитетско клиничке болнице Мостар, преноси Б92.

Међутим, институције Босне и Херцеговине одлучиле су да припадници руских оружаних снага, односно стране војне силе, не могу да уђу на територију БиХ без њихове сагласности, преноси Радио Сарајево.

Информацију да руски војни стручњаци нису успели да уђу у БиХ објавио је данас Хрватски медијски сервис, близак странци ХЏ БиХ, називајући такву одлуку  „срамном”.

Тај портал је оптужио „бошњачке министре“ да су „започели игру како би опструисали руску хуманитарно-медицинску помоћ грађанима Мостара“.

Дирекција за кординацију полицијских тела која је јуче доставила Граничној полицији план праћења руског хуманитарно-медицинског конвоја, данас је тај план повукла, а министар безбедности БиХ Фахрудин Радончић није доставио сагласност ГП БиХ за улазак руског конвоја у БиХ, преноси Радио Сарајево наводе портала ХМС.

Амбасада Русије у Сарајеву обратила се раније Министарству спољних послова БиХ, тражећи дозволу уласка 24-чланог тима и пет војних АБХО возила за деконтаминацију и дезинфекцију, ради пружања помоћи болници у Мостару, на молбу Човића.

Сагласност за улазак руског тима, који је претходних недеља помагао Србији и Републици Српској у сузбијању корона вируса, јуче није дао министар одбране Босне и Херцеговине Сифет Поџић, преноси Радио Сарајево.

„Министарство одбране није надлежно за давање дозволе за улазак оружаних снага друге државе на територију БиХ и није нам познато да је Председништво БиХ евентуално донело одлуку којом би се одобрио улазак војно-медицинских тимова Русије на територију БиХ, као ни о задацима на којима би евентуално били ангажовани“, навео је Поџић.

Прочитајте још: 

Руски војни стручњаци се враћају у Босну

Пандемија уживо: Први пут проценат позитивних у Србији 3,3 одсто

Руски стручњаци завршили свој посао у Републици Српској

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала