Уплатили сте летовање у Грчкој - Грци сада нуде неколико опција

CC0 / Pixabay / Халкидики
Халкидики - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Кренуло се са ублажавањем мера које су уведене због сузбијања ширења корона вируса, а оно о чему већина грађана Србије размишља са доласком сунчаних дана, јесте шта ће се десити са њиховим уплаћеним летовањима, као и да ли ће уопште моћи да оду на жељене дестинације.

Међутим, велики број српских туриста је уплатио аранжмане директно у тамошњим хотелима или код власника многобројних апартмана, понајвише на Халкидикију, Скијатосу, Лефкади, Олимпској регији, преноси „Блиц“.

Нови закон о повраћају депозита предвиђа неколико варијанти:

1. У договору са власницима можете да одложите летовање за каснији термин током лета 2020. Да би се промена термина остварила неопходно је да се са власником потврди цена и расположивост жељеног (новог) термина.

Плажа на Криту - Sputnik Србија
Грчка отвара врата за Србе, али не и за туристе из Западне Европе

2. У договору са власницима можете одложити летовање за наредно лето (2021). У том случају нисте у обавези да се већ сада одлучите за термин, али је свакако боље да раније заузмете период за који сматрате да би могао бити одговарајући.

3. Уколико не желите да летујете ове ни наредне сезоне, депозит нисте изгубили и власник ће вам уплатити у комплетном износу (након умањења банкарских трошкова), по истеку важења ваучера (18 месеци).

Међутим, како то изгледа у пракси, да ли ће сви добити пуни повраћај новца или не, које су заменске могућности, покушали су да објасне из туристичке агенције „Никана“, која је већ добро позната српским туристима пошто дуго послује директно у овој земљи.

„Пре свега морамо да напоменемо да само мањи број туриста отказује своје летовање, а да већина планира да и ове године ужива на мору у Грчкој. Дакле, отказивања нису масовна, већ спорадична“, тврде добро обавештени туристички радници у Грчкој.

CC0 / Pixabay / Само мањи број туриста отказује своје летовање, а већина планира да и ове године ужива на мору у Грчкој. Дакле, отказивања нису масовна, већ спорадична, тврде туристички радници у тој земљи.
Уплатили сте летовање у Грчкој - Грци сада нуде неколико опција - Sputnik Србија
Само мањи број туриста отказује своје летовање, а већина планира да и ове године ужива на мору у Грчкој. Дакле, отказивања нису масовна, већ спорадична, тврде туристички радници у тој земљи.

Власници хотела и апартмана имају више могућности.

„ Дакле, овај закон није правно обавезујући за власнике, већ само могућност коју могу да искористе уколико желе. Власници прво понуде опцију за замену термина и то је оно што је најбоље да се искористи, ако је могуће“ саветују туристички посленици из Грчке.

Како истичу, власници су се опредељивали за различите варијанте.

* Један део власника враћа депозит одмах по отказивању.

* Неки власници су замолили да се сачека да им стигну први туристи ове сезоне, па да од наплаћеног смештаја пошаљу депозит онима који су отказали.

Закинтос - Sputnik Србија
И ове године смо добродошли у Грчкој, али важиће посебне мере

* Неки власници су замолили да се сачека до краја лета.

* Неки власници су рекли да ће сачекати да виде да ли има ишта од ове сезоне како не би преурањеним враћањем депозита остали без икаквих прихода до наредног лета.

* Један део власника не може да прецизира када ће вратити депозите јер су новац уложили у реновирање, изградњу новог објекта, неки од депозита током зиме и пролећа враћају кредит и слично, али ће се и они потрудити да врате чим буду имали прву прилику, а не после 18 месеци.

* Сигурно ће бити и оних који ће сачекати да истекне 18 месеци, али они су свакако у мањини. Из Националне асоцијације туристичких агенција Србије (ЈУТА) рекли су неколико дана раније за "Блиц" да за сада нема много отказаних аранжмана, пре свега зато што у овом тренутку агенције не раде, али да их очекују у наредном периоду.

„У складу са одлуком Владе Србије, туристичке агенције не раде, тако да немају контакт са корисницима њихових услуга. То је један од разлога због којег за сада није много људи отказало летовање, али се очекује да ће тога бити у данима који нам предстоје“, рекао је за „Блиц“ директор ЈУТА Александар Сеничић.

Прочитајте још:

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала