Гренланд – ново поље борбе за превласт сила

CC0 / Pixabay / Гренланд је далеко од свега
Гренланд је далеко од свега - Sputnik Србија
Пратите нас
Новчани пакет помоћи, које су САД намениле Гренланду, представља сигнал упозорења Русији и Кини, које на различите начине угрожавају америчке интересе у том подручју. Тако је у последње време поље борбе за превласт у том региону постао Гренланд, изјавио је професор данске Академије оружаних снага Петер Виго Јакобсен, преноси „Тајмс“.

Према речима Јакобсена, средства, која су САД издвојиле као помоћ Гренланду су безначајна, али тиме Вашингтон шаље сигнал упозорења Москви и Пекингу.

Дански професор је истакао да Кина и Русија на различите начине угрожавају америчке интересе на Арктику. Када је реч о Кини, Вашингтон је забринут због јачања кинеског економског утицаја у региону. Са друге стране, Москва представља претњу због повећања војног присуства на Арктику.

„Нове базе, које они граде, омогућиће им да нападну ваздухопловну базу Туле и да униште радар за рано упозорење“, рекао је Јакобсен.

Руски званичници су више пута саопштили да имају пуно право да штите своје севере ширине и Северни морски пут, преноси „Тајмс“.

Подсетимо, Америка је објавила да ће Гренланду доделити пакет помоћи износу од 12,1 милиона долара. Према званичном саопштењу америчког Стејт департмента, финансијска средства ће бити усмерена на енергетику, туризам и образовање, а такође ће омогућити да се интензивирају америчке активности на острву.

Поред тога, у престоници Гренланда биће отворен амерички конзулат. Раније је саопштено да су дански политичари негативно оценили америчку помоћ.

Раније је амбасадор Русије у Данској Владимир Барбин оптужио је САД за „политику конфронтације у региону, која је усмерена на доминацију“. Према речима Барбина, Вашингтон је демонстрирао „нездрав приступ“ великим арктичким инвестиционим пројектима других земаља.

Подсетимо, у августу прошле године амерички председник Доналд Трамп разговарао је са својим помоћницима на тему да ли би САД требало да купе Гренланд, који припада Данској.

Међутим, са Гренланда је стигао одговор да су спремни за сарадњу, али да се територија не продаје.

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала