На Дан победе небо над Москвом осветлиће више од 12 хиљада ватромета

Пратите нас
Почасна паљба у склопу које ће бити испаљено више од 12 хиљада ватромета биће организована у Москви 9. маја у част 75. годишњице Победе у Великом отаџбинском рату, саопштила је прес-служба Западног војног округа.

„На Дан победе у Москви, војници посебне гардијске дивизије ‘Маршал артиљерије Владимир Михалкин’ из Западног војног округа уприличиће свечану почасну паљбу”, саопштено је из прес-службе.

Како се наводи, почасна паљба биће уприличена у 22.00 по московском времену (21.00 по средњоевропском времену) на 15 престоничких тргова.

„Више од 12 хиљада празничних ватромета биће испаљено из самоходних комбинованих лансирних направа калибра од 105 до 310 милиметара на возилима КамАЗ. Престоничко небо осветлиће више од 55 врста ватромета, међу којима су: ‘Светлана’, ‘Слава’, ‘Рубин’, ‘Асољ’, ‘Вега’ и ‘Фиалка’”, наводи се у саопштењу.

Како се још наводи, на још једној локацији биће распоређено 18 топова ЗИС-3 из времена Великог отаџбинског рата, који ће испалити 30 плотуна.

75. годишњица Победе над фашизмом

Подсетимо, руски председник Владимир Путин објавио је средином априла да се прослава Параде победе одлаже услед ризика повезаних с ширењем вируса корона.

Он је још најавио да ће на Дан победе 9. маја у Москви бити одржана парада авиона и хеликоптера. Путин је обећао грађанима да ће свечаности поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату, уз велику параду и марш „Бесмртног пута“ бити одржане када прође епидемија вируса короне.

© Sputnik / Алексей Куденко / Уђи у базу фотографијаПочасна гарда Русије на Паради победе на Црвеном тргу у Москви
На Дан победе небо над Москвом осветлиће више од 12 хиљада ватромета  - Sputnik Србија
Почасна гарда Русије на Паради победе на Црвеном тргу у Москви

Свет 2020. године обележава 75. годишњицу победе над фашизмом и капитулације нацистичке Немачке.

У оквиру пројекта „75 година од Велике победе“, Спутњик вам представља ексклузивне материјале о Другом светском и Великом отаџбинском рату. Сазнајте све о највећим биткама и херојима Другог светског рата, читајте сведочења преживелих, коментаре стручњака, погледајте документе које је декласификовало руско Министарство одбране, архивске фотографије и видео-снимке.

Прочитајте још:

 

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала