Поља нарциса и дивљи коњи: Да, ова планина се налази у Србији /видео, фото/

CC0 / Pixabay / Дивљи коњи
Дивљи коњи - Sputnik Србија
Пратите нас
Столови су планина у Србији, југозападно од Краљева, између Ибра, Рибнице и Брезанске реке коју красе поља нарциса и крда дивљих коња. Са ње се у свим правцима разилазе притоке поменутих река, које су дубоким долинама рашчланиле планину на дугачке гребене и косе и дале јој у целини звездаст облик.

Западни обронци Столова формирају источни део Ибарске клисуре. Без обзира што је окружују бројне рекe, на овој планини нема баш пуно пошумљених делова, осим појединих делова прекривених храстовом и буковом шумом.

View this post on Instagram

#planinastolovi #konji #planinarenje

A post shared by Александар Пртењак (@brdski_) on

Претпоставља се да су шуме искрчене још у средњем веку јер је шира околина Копаоника била значајан рударски центар.

Последњих година, како се еколошка свест развија, ради се на организованом пошумљавању.

Највећа атракција крда дивљих коња

Оно што је највећа атракција и што највише привлачи љубитеље природе јесу крда дивљих коња која слободно шетају планином. Готово је немогуће да одете, а да не сретнете бар једну од ових дивних животиња.

View this post on Instagram

#mountains #landscape #stolovi

A post shared by Savić Mladen (@zrenik) on

Већ више од 30 година овде живи крдо дивљих коња. Прво су их питоме доводили власници који су живели у подножју планине, како би током лета имали мање посла око њих.

Они су се слободно кретали и имали довољно хране. Како је време пролазило, коње су остављали на дужи период. Животиње су се полако осамосталиле и постале полудивље. Човек им више није био потребан да би преживеле. Из године у годину, њихов број се повећава, преноси портал Б92.

Дивљи нарциси симбол Столова

Када нестане снег са обронака, она поново забеле али од небројених дивљих нарциса. Овај цвет је такође један од симбола Столова. Цветају крајем маја када је и најлеше време за посету ове планине.

View this post on Instagram

A post shared by Incredible Serbia (@incredible_serbia) on

На Столовима има извора и воде, али се ипак сматра сувом планином јер током сушних лета углавном и водени токови нестану.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала