Русија: Веома мали број становништва развио имунитет на корону

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Уђи у базу фотографијаШефица Руског државног органа за санитарни надзор и контролу Ана Попова
Шефица Руског државног органа за санитарни надзор и контролу Ана Попова - Sputnik Србија
Пратите нас
Шефица Руског државног органа за санитарни надзор и контролу „Роспотребнадзор“ Ана Попова изјавила је да је врло мали број становника Русије развио имунитет на ковид 19, те да је то доказ да тај вирус није постојао у Русији у јануару.

„У Русији и у Москви у јануару није било конректно овог вируса. То данас апсолутно доказује чињеница да врло мали број становништва поседује имунитет на вирус“, истакла је Попова.

Према њеним речима, до сада у Русији није регистрован ниједан случај поновног оболевања од ковида 19. Међутим, особа која је преболовала вирус без симптома може бити преносилац болести, чак и ако се осећа добро.

„Могу рећи да се вирус дуго налази у организму“, додала је Попова.

Она је истакла да се не може искључити ниједан начин преношења вируса.

„На првом месту је преношење ваздушо-капљичним путем – човек кија, кашље и вирус се преноси у ваздух путем малих капљица, и ми их можемо удахнути, ако смо били поред заражене особе. Вирус се преноси и контактом, односно преко прљавих предмета и посуђа, које може бити наизглед чисто, али ако га је раније користила заражена особа и ако је посуђе након тога само испрано, онда то није довољно“, истакла је она.

Према њеним речима, исти случај је и са преношењем вируса преко површина, због чега се лице не сме дирати рукама, а предмете треба дезинфиковати.

Она је истакла да је дискутабилно питање када је реч о преношењу вируса посредством воде или хране, али да нико у потпуности не искључује и ту могућност.

У Русији је у протеклих 24 часа регистровано 9.623 нових случајева заражених вирусом корона, што је рекордни раст броја оболелих за све време пандемије. Укупан број оболелих порастао је на 124.054.

Читајте на сајту Спутњика најновије информације о пандемији вируса корона у свету и код нас.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала