Брод који би могао завршити „Северни ток 2“ код Калињинграда

© Sputnik / Игор Зарембо / Уђи у базу фотографијаКалињинградска област
Калињинградска област - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски брод „Академик Черски“, који би могао завршити изградњу гасовода „Северни ток 2“, усидрен је у близини Калињинграда.

Према подацима портала за праћење бродова, брод је локализован у Гдањском заливу, недалеко од обале Калињинградске области.

У фебруару је брод напустио луку Нахотка на Далеком истоку и кренуо у правцу Сингапура, где је требало да стигне 22. фебруара. Међутим, брод је неколико пута мењао правац.

Подсетимо, Данска агенција за енергетику је 30. октобра издала дозволу компанији „Норд стрим 2“ за полагање цеви гасовода „Северни ток 2“ југоисточно од острва Борнхолм, са чије је северне стране „Академик Черски“ прошао на путу ка Калињинграду.

Академик Черски - Sputnik Србија
Руски експерт објаснио зашто брод „Академик Черски“ често мења правац кретања

Према прогнозама Министарства енергетике Русије, „Северни ток 2“ би могао бити пуштен у рад до краја 2020. године, јер је до сада изграђено 93 одсто гасовода.

„Северни ток 2“

Крајем прошле године амерички председник Доналд Трамп потписао је војни буџет који предвиђа санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турског тока“. Сједињене Америчке Државе захтевале су да компаније које полажу цеви за гасоводе одмах престану са радомШвајцарска грађевинска компанија „Олсиз“ повиновала се захтевима САД.

Американци се боје да ће Европска унија зависити од испоруке гаса из Русије и зато покушавају да осујете пројекат и истовремено створе услове за испоруку америчког течног нафтног гаса Европи по већим ценама.

Немачка је критиковала санкције Вашингтона против Русије, а према речима портпарола компаније „Норд стрим 2 АД“, за завршетак изградње гасовода остаје да се положи око 160 километара цеви на два крака.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала