Дијаманти у фарби, звезде падалице и друге луцидности: Зашто је „ролс-ројс“ толико скуп /видео/

© Фото : Facebook/Rolls Royce Motor CarsАутомобили марке „ролс-ројс“
Аутомобили марке „ролс-ројс“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Дијаманти измрвљени у завршни слој боје, приказ ДНК власника на инструмент-табли, или каросерија возила у боји власниковог пса – да ли су само то ствари које ову марку аутомобила чине тако папрено скупом?

„Ролс-ројс“ је вероватно најлуксузнији аутомобил на свету, а самим тим и најскупљи. Персонализација, односно могућности прилагођавања возила купцу код ове марке су практично неограничене, али многи се питају – шта стоји иза веома, веома високе цене њихових возила?

Из компаније „Ролс-ројс“, пре свега, уопште не воле да разговарају о почетној цени, али се зна да се за најпродаваније моделе она креће од 315.000 долара („ролс-ројс гоуст“) до чак 450.000 долара („ролс-ројс фантом“). Ове бројке, међутим, представљају само оријентациони минимум за један ауто, без додатних детаља или било каквих прилагођавања, која значајно повећавају вредност ових врхунских машина.

Боја је (понекад) пресудна

„Ролс ројс“ тренутно има палету од преко 44.000 боја каросерије које су купцима на располагању. Управо ту почиње ексклузивност и екстрваганција, јер је могуће креирати поптуно јединствене боје, како би се испуниле и најконкретније жеље избирљивих муштерија.

Посетиоци Музеја краљевских аутомобила у бившој резиденцији иранског шаха  - Sputnik Србија
Аутомобили последњег иранског монарха (фото)
„Правимо боју кармина који клијент користи, неку боју из њихове куће, боју нечега што поседују, нечега што су видели. Једном смо за каросерију направили боју клијентовог пса – ирског сетера“, објаснио је за „Бизнис инсајдер“ Дејвид Дин, представник „Ролс-ројса“. 

Када вам „ролс“ направи боју, можете јој дати име које желите – а добијате и патент за њену употребу. То јест, ако неко види ту боју и жели исти завршни слој на свом аутомобилу, „Ролс-ројс“ ће од вас морати да затражи дозволу за њену употребу.

Фарбање возила се врши у такозваном „Центру за завршну обраду“, где се наноси најмање седам слојева премаза; прво се наноси материјал за припрему површина, затим премази, па боје, а на крају се додају два слоја прозирног лака, како би крајњи резултат био савршен.

Највећи број слојева икада нанетих на један „ролс“ је чак 23, а за то конкретно возило је, како наводе из компаније, утрошено чак 45 килограма фарбе.

Аутомобил Аурус - Sputnik Србија
Руска лимузина озбиљан конкурент „Бентлију“ и „Ролс Ројсу“
Поред практично бесконачних варијација на тему боје возила, купци могу да додају и одређене материјале како би створили специјалне „визуелне ефекте“. На пример, један посебно богат купац захтевао је да се у боју његовог аутомобила дода чак 1.000 дијаманата! Донео је кесу с дијамантима, које су „ролсови“ инжењери потом самлели и додали у фарбу.

Осим персонализоване боје аутомобила, сваком возилу се могу додавати и ручно цртани или осликани детаљи; за тај посао задужен је Марк Корт – он је једини у компанији обучен и овлашћен да ручно исцртава детаље на каросерији возила, а путује по целом свету како би испунио захтеве избирљивих „ролсових“ купаца.

„Код нас је потпуно нормално да нам аутомобил никад не долази – увек ми идемо код њега. Дакле, ако се налази у Дубаију, тамо морам и ја“, каже Марк, који за обављање свог посла користи искључиво четке од веверичје длаке.

Аутомобил Аурус Сенат - Sputnik Србија
„Путинов аутомобил“ неће моћи да има свако

Апсолутна тишина

Како би сваки „ролс“ радио што је могуће мирније и тише, у кабину аутомобила додаје се више од 135 килограма звучне изолације.

„Континентал“, компанија која производи гуме за „Ролс-ројс“, развила је посебно тиху линију производа намењену искључиво том бренду, која смањује буку коју производи вожња по отвореном друму за чак девет децибела. Резултати су били толико добри да је „ролс“ на крају био присиљен да уклони део звучне изолације.

Звездано небо по жељи купца

Још једна значајна одлика модела „ролс-ројса“ је „звездано небо“ – посебан плафон кабине у који је уграђена серија светала од оптичких влакана, која стварају ефекат ноћног неба осветљеног звездама. Купци могу да бирају која сазвежђа желе да виде, па и да додају „звезде падалице“. Један купац је чак захтевао да му се направи „небо“ са положајем звезда и планета у ноћи када се родио.

Аутомобил Аурус - Sputnik Србија
Руска лимузина озбиљан конкурент „Бентлију“ и „Ролс Ројсу“
„Потребно је и до 16 радних сати да се направи „звездано небо“. Почињемо с бушењем; кроз сваку рупу провлачи се оптичко влакно, а за поједине моделе морамо да направимо и до 1.340 рупа“, каже Александра Бенга, једна од креаторки „вештачког ноћног неба“.
Сложене шаре

Специјалне шаре у ентеријеру сваког возила такође се израђују по наруџбини, у складу с дизајном који одабира сваки клијент.

„Не ради се ту само о скенирању неке слике и њеном претварању у вез за ентеријер. Сваки аспект слике се анализира. Различити углови убода ће рефлектовти светлост на другачији начин. Уместо равне слике, покушавамо да достигнемо виши ниво, скоро тродимензионалан. Помоћу нашег веза, би можете да репродукујете чак холограмски ефекат“, каже специјалиста за ентеријере Џошуа Лилс.

Најкомплекснији пројекат везења које је „ролс“ икада направио био је за модел „фантом“ – за израду цртежа с цветовима и лептирима које је клијент тражио, било је потребно више од милион појединачних шавова.

Кортеж председника Русије Владимира Путина у Кремљу - Sputnik Србија
Злато, „кортеж“ и „буба“: Ово је пет најбољих парадних аутомобила шефова држава
Уметност и на инструмент-табли

У „Ролс ројсу чак и инструмент-табла може да постане персонализовано уметничко дело. Клијенти од дизајнера наручују најразличитија решења, а међу њима се нашла и 3Д штампана инсталација израђена од позлаћеног нерђајућег челика, на коју је репродукован ДНК профил клијента.

Најскупљи модел „ролса“ икада израђен је „свептејл“– аутомобил на којем су стручњаци чувене фабрике радили дуже од четири године и који је продат за чак 13 милиона долара. Дуго је био први на листи најскупљих нових возила на свету.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала