Које намирнице можете користити и пошто им истекне рок трајања

CC0 / Pixabay / Састојци за пецива
Састојци за пецива - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Тренутна изолација ограничава приступ продавницама, тако да одговорни купци мање одлазе у набавку и купују више хране него иначе. Имати залихе није лош план, али кад рок трајања истекне, људи избаце прехрамбене производе који заправо нису пропали.

Група стручњака за безбедност хране открила је кад је у реду јести храну након назначеног рока трајања.

Датуми који стоје после ознаке „најбоље употребити до“ нису строго датуми истека хране

Већина намирница не квари се тако брзо. Тако да назнаке „рок трајања“, „употребљиво до“, „најбоље употребити до“ немају много везе са безбедносним стандардима, пише „Хафингтон пост“.

„Изрази ’употребљиво до‘, ’најбоље употребити до‘ повезани су са стандардима квалитета које је поставио произвођач, тврди Гари Вебер, виши директор за безбедност хране и спречавање контаминације у компанији за управљање ризиком „Ворлд авер“. „Нису повезани са сигурношћу хране, уз изузетак хране за бебе. Али чак и у овом случају, разлика после истека значеног рока је само у нутритивном квалитету и укусу.“

„Многи потрошачи нису свесни да произвођачи користе етикете на храни како би назначили када је производ на врхунцу најбољег укуса“, рекао је Џори Ланг, адвокат који се специјализовао за случајеве тровања храном.

Шест намирница које сигурно можете да користите после  датума „употребљиво до“

Макароне и шпагете

Ред испред продавнице у Подгорици - Sputnik Србија
Црна Гора: Грађани за 7 дана купили намирница колико потроше за четири месеца

Кување шпагета и макарона после назначеног датума неће вас отровати. Датуми се односе на гаранцију компаније за најбољи квалитет, а не на било која научно заснована питања безбедности.

Конзервирана храна

Конзервирана роба пролази кроз процесе припреме и паковања који треба да одрже употребљивост у дугим временским периодима. „Конзервирана роба, све док је конзерва у добром стању и ваздух не пролази, може бити безбедна након препорученог датума“, рекао је Елис Овенс, директор техничке службе консултантске фирме за сигурност хране „Бирко“.

Суви састојци за печење

Сува роба за печење, попут брашна и шећера, не представља опасност ако се конзумира након означених датума. Летимичан преглед довољан је да знате да ли треба да избаците кесу или је употребите за свој хлеб или колач.

Ситуација у продавницама у Ротердаму - Sputnik Србија
Желите да правите залихе – платите десетосруко
„Као и сува, прерађена храна, састојци за печење имају мало или нимало влаге, тако да су мање осетљиви на бактерија. Само немојте јести суве састојке који имају неприродан мирис или знакове заразе штеточинама“, рекао је научник за храну Џанилин Хачингс из компаније „Стејт фуд сејфти“.

Али средства за нарастање теста, као што су прашак за пециво или сода бикарбона, изгубиће своју ефикасност након истека датума.

Јаја

Можда претпостављате да млечне производе или јаја не можете користити после истека рока трајања, пошто су склонији кварењу од намирница предвиђених да стоје на полицама. То није нужно тако.

„Већина јаја прерађена је минералним уљем, јер су љуске порозне“, рекао је за „Хафингтон пост“ консултант за сигурност хране Стивен Шевалије из компаније „Клауд брејк адвајсори“. „Ово помаже заптивању шкољке и помаже да се спречи улаз бактерије. Ако се чувају у фрижидеру, јаја могу трајати и до три недеље након рока. Међутим, ако су испрана или скувана (чиме се уклоне минерална уља) трајаће само око недељу дана.“ Свакако, по мирису јајета увек можете закључити да ли је покварено.

Унутрашњост аутомобила - Sputnik Србија
Ове ствари не би требало да држите у аутомобилу

Млеко

Ако се правилно складишти (у фрижидеру), млеко може трајати и недељу дана након истека рока трајања.

Ипак, Швалије препоручује да се придржавате датума истека рока када је то могуће. „Постоје и други фактори који утичу на дуготрајност млека: да ли је млеко правилно складиштено током транспорта, продаје и од стране потрошача, која врста поступка прераде је коришћена, садржај масти, изложеност светлости и топлоти и тако даље“, рекао је. Увек је најбоље да користите своја чула. Ако вам је млеко „сумњиво“, помиришите да утврдите да ли можете да наставите са употребом после истека рока ваљаности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала