Кон: Вирус је при крају, важно је да мере опреза остану на снази

© AP Photo / Darko VojinovicПразна башта кафића у Београду
Празна башта кафића у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Епидемиолог Предраг Кон рекао је јутрос да је текући епидемијски талас у оквиру пандемије корона вируса при крају, те да, сезонски гледано, вирус полако нестаје.

Он је, међутим, упозорио да број од 157 људи новооткривених јуче међу зараженима опомиње да и у наредном периоду постоји потреба за мерама социјалног дистанцирања, прања руку и свих епидемиолошких мера које је препоручила струка.

"Важно је да остану мере социјалног дистанцирања. Такође, то важи и за прање руку и коришћење дезинфекционих средстава, као и за коришћење маски тамо где је неопходно", рекао је Кон за РТС.

Наводећи да најновији подаци о броју и стању оболелих охрабрују, Кон каже да можемо да се обрадујемо, али да још не смемо да се опустимо.

Рекао је да смо ушли у мирнију фазу епидемије, али да још потоје чепови где вирус може брзо да се прошири, као што су геронтолошки центри.

Тешко да ће бити летова

Када је у питању успостављање авио-саобраћаја, он је назначио да то неће ићи ни тако брзо ни тако лако.

"Пре него што се успоставе сва правила понашања у међународном саобраћају тешко да ће бити уопште летова. Није јасно да ли ће се мере карантина или самоизолације примењивати или не. Ако се буду примењивале јасно је да практично ништа од саобраћаја у овом тренутку нема", напоменуо је Кон.

Што се тиче кафића и ресторана који од сутра почињу са радом, Кон је навео да ће постојати тачно обавезујуће препоруке, врло конкретне за угоститеље, као и за посетиоце тих места.

"Биће употреба маски приликом кретања, препоручено је седење у баштама. На два и по квадратна метра ће бити један човек, а унутра на три метра. Свако је дужан да то обезбеди", прецизирао је др Кон.

Разређен градски саобраћај

Према његовим речима, јасно је да ће јавни градски саобраћај бити у почетку разређен.

"У Београду се планира да га користе само запослени, барем у почетку. Значи, врло контролисана употреба саобраћаја", навео је он.

Како је рекао, Србија ће неупоредуво спремнија дочекати други талас, ако га буде уопште.

"Тестирање које ће се радити на антитела даће нам одговор како да се припремимо за јесен и зиму", закључио је Кон.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала