Купање у Црној Гори највероватније од 18. маја, уз поштовање дистанце

Пратите нас
Купалишта на црногорском приморју могла би бити отворена 18. маја, а Морско добро, у сарадњи са Институтом за јавно здравље, припремиће сет мера како би гостима била омогућена здравствена безбедност.

То је за „Вијести“ казао директор „Морског добра“ Предраг Јелушић, истакавши да је за закупце плажа и угоститељских објеката припремљен и сет олакшица - умањење закупнина и плаћања у 12 рата.

Купалишна сезона годинама је званично почињала 1. маја, а Јелушић каже да процене говоре да ће због пандемије корона вируса бити у функцији 18. маја.

„Купалишта и привремене локације у зони морског добра ставиће се у функцију у складу са препорукама Националног координационог тијела за заразне болести и наредби Министарства здравља, а засада је процјена да ће то бити 18. маја. Из Јавног предузећа за управљање морским добром препоручујемо закупцима да започну припреме на организацији купалишта, постављању бова, услужних објеката, спасилачке службе и слично. Уколико се овај рок потврди, реална очекивања су да плаже најкасније до 1. јуна буду у пуној функцији“, казао је Јелушић.

Он је најавио и сет мера за организацију купалишта у циљу поштовања физичке дистанце и спречавања потенцијалног ширења вируса.

„Те мере подразумеваће организацију плажног простора (делова са мобилијаром и без њега) на начин да се омогући и видљиво обележи адекватна дистанца између купача (или групе купача као што је породица), ограничавање броја истовремених купача у односу на капацитет плажног простора, мере одржавања чистоће и хигијене на купалиштима, мере које се односе на угоститељске и друге услуге, мере које се односе на организацију забавних, рекреативних и спортских активности на купалиштима“, навео је он.

© Sputnik / Варвара Гертье / Уђи у базу фотографијаКвалитет морске воде испитиваће се током јула и августа сваких десет дана, односно сваких петнаест током јуна и септембра.
Купање у Црној Гори највероватније од 18. маја, уз поштовање дистанце - Sputnik Србија
Квалитет морске воде испитиваће се током јула и августа сваких десет дана, односно сваких петнаест током јуна и септембра.

Он је рекао и да је донесен додатни сет мера како би се помогло закупцима међу којима је и одлагање рока за плаћање закупнине на три месеца, почев од 1. априла 2020.

Додао је и да ће за ресторане у зони морског добра који раде 12 месеци, односно током целе године, умањити годишње накнаде за период од 90 дана, односно за период када су угоститељски објекти били затворени.

Закупце купалишта ослободили су обавезе достављања (уплате) чинидбене гаранције за добро извршење уговора за 2020.

“Омогућили смо свим закупцима плаћање годишње накнаде за 2020. у већем броју рата, уз обавезу достављања банкарске гаранције, с тим да посљедња рата доспева најкасније до 1. децембра 2020.“, навео је Јелушић.

Закупце који су хотелске објекте ставили у функцију за потребе карантина, ослободили су плаћања годишње накнаде за 2020, навео је он и дода да је закупцима који имају закључене дугорочне инвестиционе уговоре омогућен застој у реализацији уговорених обавеза, у периоду од 90 дана, рачунајући од 1. априла 2020.

Воду ће проверавати сваких десет дана у јулу и августу

Квалитет морске воде испитиваће се током јула и августа сваких десет дана, односно сваких петнаест током јуна и септембра, најавио је Јелушић.

Он је истакао да ће се вода контролисати чешће и на више локација него претходних година, због ситуације у којој је санитарна исправност од посебног значаја за безбедност здравља купача.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала