Медији: Западне обавештајне службе оптужују Кину да је уништавала и крила податке о вирусу корона

© REUTERS / Aly SongСлужбе безбедности са заштитним маскама у граду Вухану, Кина
Службе безбедности са заштитним маскама у граду Вухану, Кина - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је намерно крила или уништавала доказе о избијању епидемије вируса корона, преноси РИА писање аустралијског листа „Дејли телеграф“. Лист се позива на документ који су сачиниле обавештајне службе пет земаља – САД, Аустралије, Новог Зеланда, Канаде и Велике Британије, познатије као клуб „пет очију“.

У документу се тврди да је Кина, „излажући друге земље опасности“, крила информације о вирусу корона, силећи лекаре који су делили информације о вирусу или да ћуте или да „нестану“.

Такође се тврди да је званични Пекинг уништавао доказе о постојању вируса у лабораторијама и одбијао да стави на располагање боматеријал научницима који су радили на вакцини.

Према документу, Кина је још почетком децембра имала доказе о преношењу вируса међу људима, али је то „негирала до 20. јануара“.

И Светска здравствена организација је такође негирала ту информацију без обзира на страховања која су још 31. децембра изнеле власти Тајвана, наводи се у чланку.

СЗО је, иначе, саопштила је да сви докази упућују на то да су нови вирус корона пренели слепи мишеви у Кини крајем прошле године и да није настао у лабораторији.

У документу на који се позива „Дејли телеграф“ тврди се да је Национални здравствени комитет Кине 3. јануара наредио да се униште узорци вируса корона и да се не објави инфомација у вези са болешћу.

Помиње се и група научника на челу са Ши Ченли из Института за вирусологију у Вухану. Наводно су управо они у пећини Јунан пронашли узорке коронавируса код којих је утврђена невероватна генетска сличност са ковидом 19.

Такође су пронађена истраживања те групе научника у вези са синтезом о неизлечивом вирусу корона код слепих мишева.

Како се тврди у документу када је Ши сазнала о избијању епидемије вируса корона, она првобитно није могла да спава страхујући од тога се инфекција проширила из њене лабораторије, али се потом смирила када је утврдила да се геном коронавируса не подудара са оним вирусима које је она изучавала.

Америчка ТВ станица Фокс њуз објавила је, позивајући се на високо рангираног званичника САД, да се овај документ у потпуности поклапа са оним до чега је дошла америчка обавештајна служба.

Аутори документа наводе да међу обавештајним службама пет земаља постоје и нека неслагања. Тако, на пример, Аустралија сматра да је извор заразе, како је саопштила и Кина, пијаца у Вухану, док америчке обавештајне службе за сада нису изашле са својом претопставком али све мање подржавају првобитну теорију.

Министарство спољних послова Кине је у више наврата истицало да је Кина од самог почетка заступала отворен и одговоран став о објављивању свих података о епидемији коронавирусне инфекције.

Пандемија вируса корона

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара узрочника болести — то је корона вирус 2019-нЦоВ (2019-nCoV), који је касније добио званичан назив КОВИД-19.

Светска здравствена организација 11. марта прогласила је епидемију новог вируса корона за пандемију. Први случајеви заразе овим вирусом забележени су крајем 2019. у Кини.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала