На Антарктику су живеле жабе пре него што је постао залеђена пустиња

CC0 / Пиксабеј / Антарктик
Антарктик - Sputnik Србија
Пратите нас
Кад је палеонтолог Томас Мурс завирио у микроскоп док је сортирао ситне фосиле старе 40 милиона година, пронађене на острву Сејмур у близини врха Антарктика, наишао је на нешто необично – кости кука и лобање жаба.

Радило се о жаби дугачкој око четири центиметра – уско повезаној с пет врста жаба које вуку порекло из Чилеа. Те жабе добијају име по облику главе, преноси „Кликс“ писање Ројтерса.

„Било је то потпуно неочекивано откриће под микроскопом. Прво сам пронашао кост кука и схватио сам да сам пронашао прву антарктичку жабу, првог антарктичког водоземца од пре више од 200 милиона година“, рекао је Мурс, научник шведског Природњачког музеја и водећи аутор истраживања објављеног у часопису „Сајентифик рипортс“.

Откриће илуструје како је Антарктик шест милиона година пре него што је постао опустошена и ледена пустиња, био прекривен шумама, рекама и барама које су кројиле живот.

Необичан објекат у Антарктику - Sputnik Србија
Тајанствени сјајни објекат у облику диска заглављен у водама Антарктика /видео/

„То нам говори да се глобалним климатским променама могу избрисати читави екосистеми“, рекао је Мурс.

Клима Антарктика у то је време подсећала на Валдивијску прашуму у Чилеу, врло влажну с температурама током најтоплијих месеци у просеку око 14 степени Целзијуса.

„Жабе су живеле на свим континентима изузев Антарктика, а сада знамо да су живеле на свих седам, пре него што се један од њих заледио“, додао је Мурс.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала