Обавештајни досије „Пет очију“: Аустралијска федерална агенција финансирала истраживања у Вухану

© pixabayВирус корона
Вирус корона - Sputnik Србија
Пратите нас
Све интензивнија расправа о пореклу ковида 19 добила је политичку димензију после тврдњи председника САД Доналда Трампа да је вирус вероватно настао у Институту за вирусологију у Вухану, иако се амерички званичници слажу са научним консензусом да нови корона вирус није направио човек нити је он генетски модификован.

Организација за научно-индустријска истраживања Комонвелта (ЦСИРО), аустралијска федерална агенција одговорна за научна истраживања, учествовала је у финансирању и обуци кинеских научника који су били укључени у генетску модификацију смртоносног вируса корона који се са слепих мишева преноси на људе, пише аустралијски „Дејли телеграф“.

У извештају заснованом на 15 страница обавештајног досјеа „Пет очију“, англофонске обавештајне алијансе коју чине САД, Велика Британија, Канада, Аустралија и Нови Зеланд, тврди се да су старији истраживачи Института за вирусологију у Вухану кога Трамп оптужује за „производњу“ вируса, прошли обуку или су били запослени у ЦСИРО.

Лист даље наводи да изгледа да је сарадња ЦСИРО и Кинеске академија наука још увек у току.

Међу кинеским научницима који раде у Аустралији је др Ши Зенгли, директорка Центра за новонастале заразне болести у лабораторији у Вухану, која је живела у Аустралији више од три месеца током 2006. године као гостујући научник, за коју се тврди да се бавила истраживањем вируса САРС.

Пенг Зу, још један старији истраживач који тренутно руководи Пројектом инфекције и имунологије на вирусе које преносе слепи мишеви у лабораторији у Вухану, провео је пет година студирајући и радећи у Аустралији а докторирао је на ЦСИРО између 2009 и 2010. године а после је наставио да се бави испитивањем слепих мишева у аустралијској Лабораторији за здравље животиња између 2011. и 2014. године.

Кинески научници су објавили 2019. године чланак у медицинском часопису „Вируси“ у коме су упозорили на опасност преношења корона вируса са слепих мишева на друге врсте.

Аустралијска сенаторка Сара Хендерсон оценила је налазе досијеа по коме су се кинески научници у Аустралији бавили истраживањем вируса које преносе слепи мишеви „веома узнемиравајућим“, наговештавајући потребу „екстремног опреза“ кад је реч о „било којем истраживачком пројекту који укључује стране истраживаче а тиче се националне безбедности или биолошке сигурности“.

Вест о аустралијској подршци Институту за вирусологију у Вухану објављена је после недавног открића да је Амерички национални институт за здравље, америчка владина агенција, дао кинеској лабораторији око 3,7 милиона долара бесповратних средстава за спровођење експеримената на слепим мишевима, како би се утврдило како се преносе корона вируси.

Америчко министарство образовања затражило је од Универзитета у Тексасу да достави све уговоре са лабораторијом у Вухану после извештаја о сарадњи вредној неколико милиона долара у уговорима о обуци из биолошке безбедности и „колаборативним научним уговорима у вези са биолошком заштитом“.

„Пет очију“ оптужују Кину  да је уништила доказе из лабораторије у Вухану и да одбија да пружи узорке вируса међународном тиму научника који ради на производњи вакцине.

Др Вун Зиминг, старији директор лабораторије у Вухану наглашава да строги регулаторни режим и кодекс понашања за истраживање онемогућавају лабораторију да извор пандемије вируса корона.

Подсећамо, СЗО је саопштио да је вирус корона природног порекла и да није произведен у лабораторији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала