Попуштање мера: Кад и шта почиње да ради

© Tanjug / TANJA VALICРед испред продавнице у Београду
Ред испред продавнице у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Влада Србије донела је одлуку да од понедељка, 4. маја, поново могу да раде ресторани и кафићи.

Отварање тржних центара почиње од 8. маја, док ће потпуно отварање Аеродрома Никола Тесла и за комерцијалне летове бити 18. маја.

Поред тога, од сутра, 4. маја, поново ће почети да ради јавни градски превоз у појединим градовима, те међуградски и железнички превоз путника.

Тако од понедељка почиње са радом градски превоз у Новом Саду и Крагујевцу, као и међуградски железнички и друмски саобраћај, а од 8. маја и јавни превоз у Београду и Нишу, уз поштавање свих мера заштите, као и без употребе климе.

Такође, од пре неколико дана паркови и шеталишта могу бити отворени, док ће тржни центри своја врата отворити 8. маја.

Вртићи ће почети са радом 11. маја, као и продужени боравак у школама.

Авио-превоз се обнавља од 18. маја.

До укидања ванредног стања на снази остаје свакодневни полицијски час од 18 сати до пет ујутру.

Ресторани и кафићи моћи ће сутра да почну са радом, с тим што ће на отвореном простору у баштама бити потребно држати социјалну дистанцу и користити заштитна средства, а у затвореном простору на исти начин, уз поштовање осталих мера које су и до сада важиле за било који затворени простор.

У београдским локалима за викенд трају припреме за почетак посла, па су јуче запослени у појединим ресторанима чистили подове, прозоре, баште, размештали столове и столице, тако да гости буду на прописаном одстојању једни од других.

Железнички саобраћај

Надлежни за железнички превоз путника су спремни и, како кажу, предузели су све мере додатне заштите, како путника, тако и вознопратног особља.

Припреме су подразумевале додатно чишћење возова и дезинфекцију подова, металних и стаклених површина, односно свих површина са којима путници долазе у контакт приликом путовања, као и додатне припреме возних средстава у погледу видног обележавања и дефинисања правила кретања путника кроз воз, као и правила приликом уласка и изласка путника.

Вознопратно особље носиће заштитне маске и рукавице и у сваком возу ће бити довољан број кондуктера који ће усмеравати путнике и давати све потребне информације приликом путовања.

Путници су дужни да током путовања, а у циљу спречавања ширења заразне болести ковид 19, носе заштитне маске и рукавице на правилан начин јер ће им једино тако бити омогућено да путују, односно да уђу у воз, и да држе безбедну дистанцу.

На свим путничким благајнама, такође, биће истакнута упутства и правила понашања путника и запослених за време трајања опасности од ширења заране болести ковид 19.

Јавни превоз у Београду по фазама

Јавни превоз у Београду кренуће нешто касније, у петак, 8. маја, и одвијаће се по фазама, од којих прва подразумева да ће се превозити искључиво запослени, а прописано је укупно око 20 правила о понашању путника.

Осим обавезног ношења заштитине опреме поштовати и социјална дистанца, те да ће се улазити на једна врата и то по принципу један по један.

У возилу ће бити редар који ће контролисати да ли грађани поштују прописана правила и водити рачуна о броју путника, те контролом бус плус картице проверавати да ли је реч о запосленим лицима или не.

На дуплим седиштима моћи ће да седи само по једна особа, а места ће бити означена налепницама, а налепница ће бити и на поду возила и означаваће места за стајање и кретање путника кроз возило.

Како би се грађанима олакшало да држе дистанцу и придржавају се прописаних мера, означавање се врши и на стајалиштима где се могу видети исцртане црвене тачке.

Почињу да раде вртићи и предузећа

У понедељак 11. маја, почну са радом и вртићи и мораће да се поштују прописаних 35 мера, а родитељи ће, уколико не буду имали заштитну опрему када доводе децу у вртић, заједно са децом бити враћени кућама.

Осим социјалне дистанце и ношења заштитне опреме, једна од основних мера да ће сва деца морати да имају потврду педијатра да су здрава.

Након првомајских празника већина предузећа у Србији која су због короне "паузирала" са производњом наставља да ради па ће се у наредним данима и недељама у фабричким халама повећавати број радника.

Након недавног релаксирања мера, око 400 компанија поново је почело да ради, на посао у та предузећа се вратило до 1. маја око 42.000 радника, а на свом радном месту је и две трећине предузетника у Србији, преноси Б 92.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала