Руски посланик: Белорусија изабрала шведски модел, циљ ─ стварање колективног имунитета

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаПравославље у Белорусији
Православље у Белорусији - Sputnik Србија
Пратите нас
Белорусија је одабрала другачији приступ борби против вируса корона, јер тежи да се у најкраћем могућем року међу становништвом формира колективни имунитет, а исправност мера које предузимају власти те земље моћи ће да се процени до јула, сматра члан Одбора за здравствену заштиту Државне думе Русије Алексеј Куриниј.
„Белорусија је, попут Шведске, одабрала мало другачији приступ у борби против епидемије. Белоруске власти су донеле такву одлуку како би већина становништва прележала коронавирусну инфекцију и да би се за кратак временски период појавио колективни имунитет који сви чекају ─ то је разлог због којег нису увели карантин или полукарантинске мере“, оценио је он.

Куриниј је додао да је циљ Белорусије да у наредна три месеца изађе из епидемије тако што ће становништво створити колективни имунитет на вирус корона.

„Белорусија је одлучила да не жртвује економију и да не уводи жестоке мере становништву, изузев, колико сам разумео, старијим људима. Та земља ће покушати да у најкраћем року – у наредна три месеца, изађе из епидемије захваљујући имунитету који ће се изградити“, прецизирао је он.

Посланик је рекао да не нико не може да зна да ли ће та тактика бити успешна или не и додао да је примењује неколико земаља.

„Сматрам да ћемо отприлике до јула схватити да ли су исправно поступали или не“, закључио је он.

Раније је Светска здравствена организација препоручила Белорусији да предузме оштрије мере у борби против ширења вируса корона – да уведе карантин у земљи, а можда и полицијски час.

Александар Лукашенко - Sputnik Србија
Лукашенко: Од короне ће оболети они који су јуче пили, а данас пуше

Упркос томе, председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да није могуће одлагање војне параде поводом 75. годишњице победе у Другом светском рату без обзира на пандемију вируса корона, јер хиљаде људи жели да парада буде одржана.

Према подацима забележеним у суботу, број особа оболелих од вируса корона у Белорусији је за 24 часа порастао за 911 и достигао 15.828 случајева оболелих. Од почетка пандемије преминуло је 97 особа.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала