Сензор у уху - нова техника немачког лекара у лечењу ковида

CC0 / Pixabay / Ухо
Ухо - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Смањење смртности старијих пацијената у карантину за трећину је најважнији задатак за проучавање новог корона вируса. У томе би требало да помогну сензори који помало подсећају на чеп за уши и удаљено надгледање виталних органа пацијената које ће обављати болничко особље.

Пацијенти код којих инфекција корона вирусом протиче у блажој форми могу учинити само једно: остати у изолацији код куће и позвати лекара ако се њихово стање погорша. Али оно што изгледа као потпуно разуман захтев да би се избегло преоптерећење болнице, брзо постаје проблем ако пацијенти стварно не могу да контролишу своје стање или га погрешно процењују.

Старији пацијенти често погрешно процењују своје стање

„Међу старијим пацијентима ово није реткост и могло се приметити у Италији: сви су одлагали до последњег тренутка, а онда када им се стање погоршало у току ноћи, покушавали су да чекају до јутра. И тада је често било прекасно, јер су људи примљени у клинику у лошем стању и шансе за преживљавање су већ биле мале“, објаснио је кардиолог Георг Шмит у интервјуу за Спутњик.

Вакцина - Sputnik Србија
Вакцина против вируса корона коштаће милијарде, милијарде и милијарде

Доктор Шмит није само кардиолог, већ и шеф радне групе за обраду биолошког сигнала на клиници Рехтс ан дер Изар (Rechts an der Isar) на Техничком универзитету у Минхену. Он се око 20 година бави релевантним истраживањима која су посвећена удаљеном оцењивању стања пацијента са срчаним проблемима. Чињеницу да је његова техника била корисна током тренутне пандемије корона вируса, он сам назива „чистом случајношћу“.

Сензор у уху ће преузети контролу

Критично погоршање здравственог стања пацијента требало би спречити уз помоћ сензора који се поставља у ухо. Са интервалом од 15 минута он процењује виталне функције организма, нарочиту телесну температуру, пулс, брзину дисања и засићеност крви кисеоником. Други параметар је такозвани полискор (Polyscore), који се мери четири пута на дан. Реч је о унутрашњим регулаторним механизмима организма, то јест, о резервама организма у борби против болести.

На тај начин, према речима кардиолога, сви подаци које лекар треба да зна да би донео одлуку могу се добити директно од куће. Он је истакао да монитор који се обично налази у одсеку за континуирано надгледање, доносе кући код пацијента и при томе нису потребне никакве велике промене инфраструктуре.

Сензор преноси податке путем Блутута на предајник који их, заузврат, телефоном преноси на болнички сервер.

„На Техничком универзитету смо основали посебан центар за удаљено надгледање корона вируса. Тамо раде четири тима која прате податке 24 сата дневно, седам дана у недељи. Наравно, пацијента не остављамо на милост и немилост машине, јер наши запослени могу у сваком тренутку да виде сигнал на екрану“, појаснио је кардиолог.

При појави црвеног сигнала, стиже хитна помоћ

Демонстрације у Берлину - Sputnik Србија
Камера Спутњика у Берлину: Протест грађана против карантина /видео/

Опште стање пацијента је изражено у три боје семафора: На црвено светло хитна помоћ одмах креће према пацијенту, јер постоје дигиталне параметри који су потребни лекару да донесе одлуку. Ако се појави жуто светло, онда одговарајући лекар треба да позове пацијента, сазна како се осећа, и ако је потребно да закаже преглед. Када засија зелено светло, пацијента телефоном обавештавају да ће његово стање вероватно бити добро и питају га како се осећа. 

Прво ће у двомесечном истраживању учествовати 1200 пацијената, подељених у три категорије: старији од 60 година који имају позитиван тест на корона вирус и налазе се у кућном карантину. Поред тога, ово је први пут да ће бити омогућена масовна провера могућности удаљене медицине (телемедицине). Према мишљењу кардиолога, овакав начин лечења је такође важан за пацијенте који због страха од инфекције покушавају да избегну посету медицинским установама, иако их треба озбиљно прегледати.

Шта се дешава са личним подацима

„Наш систем је апсолутно безбедан, подаци су анонимни, а сервер је такође на сигурном месту. И мени су осећања помешана. Заштита података је важна. У сваком случају треба одмерити предности и мане: да ли је могуће у случају овакве претње одустати од одређених заштитних механизама како би се могли боље одупрети болести“, закључио је кардиолог.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала