Забрана одласка на грчка острва до 1. јуна: „Нема још ни говора о отварању граница“

CC0 / Pixabay / Спиналонга
Спиналонга - Sputnik Србија
Пратите нас
Грчка је због епидемије закључана од 23. марта. Ригорозне мере су несумњиво дале резултате у борби с короном, али су зауставиле туристичку индустрију, која грчкој економији доприноси са 21 одсто.

„Грчка жели да дочека туристе овог лета, али уз одређене мере предострожности“, изјавио је министар туризма Хари Теокарис, а српски амбасадор у Грчкој Душан Спасојевић поручио је да ће ова земља релаксирати мере веома споро, фазу по фазу.

Он је подсетио да је у Грчкој од коронавируса заражено 2576 особа, а да је преминуло 139. Просечна старост је 74 године и преко 90 одсто умрлих је или имало неку хроничну болест или су били људи старији од 70 година.

„Како ће изгледати туристичка сезона можда најбоље донети закључак на основу оних мера које су предузете и саопштене пре 24 сата од стране грчког премијера које говоре да ће се веома опрезно у наредних месец до два и постепено попуштати ова најстрожа забрана кретања која је овде уведена 23. марта", рекао је он укључивши се у „Јутро“ на ТВ Прва, преноси Б92.

На питање ко ће моћи да уђе у земљу и под којим условима, Спасојевић је рекао да за сада званично још нема говора о отварању граница.

„На пример, рестрикције кретања превозом ван места пребивалишта остају на снази још најмање две недеље, забранањени ће бити одласци на сва острва највероватније до 1. јуна, а која су срж грчког туризма. Школе ће евентуално бити отворене од 1. јуна, средње школе од 18. маја, нико још не говори о универзитетима. Тек од 1. јуна биће отворени ресторани и кафићи, и то само они који имају баште. Хотели ће бити отворени само они који раде целе године, о оним сезонским се још не разговара“, објаснио је амбасадор.

Навео је и да ће бити обавезно ношење маски ван куће, као и да ће од 4. маја бити укинута двадесетчетворочасовна забрана кретања, али ће сви они који буду морали да излазе бити само они који морају да одлазе на посао.

„И сви ће морати да носе маске. Разговори о мерама када су туристи у питању још се налази на дугом штапу“, нагласио је амбасадор.

Додао је и да се говорило о такозваним медицинским пасошима, те да би у Грчку могли да уђу само они туристи који имају потврду да су прележали корону или имају тест на овај вирус не старији од 72 сата.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала