Ердоган опет прети Асаду

© AP Photo / Murat Kibritoglu/DHAКолона турске војне технике у провинцији Идлиб
Колона турске војне технике у провинцији Идлиб - Sputnik Србија
Пратите нас
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Анкара нема намеру да трпи нападе владиних снага и терористичких организација на северозападу Сирије.

„Више нећемо трпети нападе којим се крше наше договори о зони безбедности (на северу Сирије). Ако режим и терористичка организација не буду стављени под контролу, ми ћемо предузети кораке“, изјавио је Ердоган у обраћању нацији.

Руско-турски споразум око Идлиб

У Москви су се 5. марта састали руски председник Владимир Путин и турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који су разговарали о регулисању ситуације у сиријској провинцији Идлиб. Састанак је завршен доношењем заједничког документа, који садржи три тачке: прекид ватре који почиње у поноћ у ноћи између 5. и 6. марта, успостављање безбедносног коридора у дужини од шест километара ка северу и југу од стратешки важног пута М4 у Идлибу и заједничке патроле две земље од 15. марта дуж пута М-4 Б, који повезује Латакију и Алеп.

Подсетимо, ситуација у Идлибу заоштрила се 27. фебруара када су екстремисти терористичке групе Хајат Тахрир ел Шам напали сиријске положаје у близини насеља Бехун. Као одговор на то у ваздушном нападу сиријске војске погинула су 33 турска војника, који, према саопштењима Анкаре, није ни требало да се ту налазе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала