Јазавац пред судом: Како су Хрвати оживели Кочићеву сатиру

CC BY 2.0 / Wikipedia / Јазавац
Јазавац - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Хрватско правосуђе, државне установе и осигуравајуће куће оживели су Кочићеву сатиру „Јазавац пред судом“.

Приповетка Петра Кочића „Јазавац пред судом“ је симболички и сатирични приказ окошталог државног апарата Аустроугарске која се бави формом, а не суштином и не брине за своје грађане. Босански сељак Давид Штрбац доводи јазавца пред суд, како би га оптужио за надокнаду штете коју је направио на земљи која је „ни Давидова, ни царска, ни спахијска“.

Макаки мајмун седи на огради у зоолошком врту у Хонгконгу. - Sputnik Србија
Мајмун и селфи: „Јазавац пред судом“ на амерички начин (фото)

Данас се нешто слично овој сатири понавља у Хрватској. Дражен Роси из Подстране код Сплита ударио је својим комбијем јазавца на путу код Шибеника и случај пријавио полицији која је обавила увиђај, преноси „Слободна Далмација“.

Затражио је одштету од осигуравајуће куће, а она га је упутила на Хрватски ловачки савез.

Међутим, како јазавац није био у ловишту, већ на ауто-путу, Хрватски ловачки савез упутио је Росија на компанију „Хрватске ауто-цесте“.

Осим тога, затражено је да се утврди „како се јазавац нашао на путу“, будући да су „Хрватске ауто-цесте“ порекле да жичана ограда која штити ауто-пут од изласка животиња није оштећена. Они су га поново упутили на тужбу против Хрватског ловачког савеза.

Како би све остало у домену Кочићеве приповетке и овде се догодило да ауто-пут и јазавац нису „ни Давидови, ни царски, ни спахијски“, па је Хрватски ловачки савез поново упутио Росија да тужи „Хрватске ауто-цесте“ и тако наставио зачарани круг.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала