Од данас блаже мере: Раде ресторани, кафићи, превоз...

© AP Photo / Darko VojinovicПразна башта кафића у Београду
Празна башта кафића у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У оквиру ублажавања мера донетих у циљу спречавања ширења вируса корона, од данас поново ће почети да раде ресторани и кафићи, јавни градски превоз у појединим градовима, међуградски и железнички превоз путника.

Тако од данас почиње са радом градски превоз у Новом Саду и Крагујевцу, као и међуградски железнички и друмски саобраћај, а од 8. маја и јавни превоз у Београду и Нишу, уз поштавање свих мера заштите, као и без употребе климе.

Од пре неколико дана паркови и шеталишта могу бити отворени, док ће тржни центри своја врата отворити 8. маја.

Вртићи ће почети са радом 11. маја, као и продужени боравак у школама.

Авиопревоз се обнавља од 18. маја.

До укидања ванредног стања, на снази остаје свакодневни полицијски час од 18 сати до 5 ујутру.

Ресторани и кафићи моћи ће данас да почну са радом, с тим што ће на отвореном простору у баштама бити потребно држати социјалну дистанцу и користити заштитна средства, а у затвореном простору на исти начин, уз поштовање осталих мера које су и до сада важиле за било који затворени простор.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Крај ванредног стања у Србији на Ђурђевдан

У београдским локалима за викенд трају припреме за почетак посла, па су за викенд запослени у појединим ресторанима чистили подове, прозоре, баште, размештали столове и столице, тако да гости буду на прописаном одстојању једни од других.

Надлежни за зележнички превоз путника су спремни и, како кажу, предузели су све мере додатне заштите, како путника, тако и вознопратног особља.

Припреме су подразумевале додатно чишћење возова и дезинфекцију подова, металних и стаклених површина, односно свих површина са којима путници долазе у контакт приликом путовања, као и додатне припреме возних средстава у погледу видног обележавања и дефинисања правила кретања путника кроз воз, као и правила приликом уласка и изласка путника.

Вознопратно особље носиће заштитне маске и рукавице и у сваком возу ће бити довољан број кондуктера који ће усмеравати путнике и давати све потребне информације приликом путовања.

Путници су дужни да током путовања, а у циљу спречавања ширења заразне болести Ковид 19, носе заштитне маске и рукавице на правилан начин јер ће им једино тако бити омогућено да путују, односно да уђу у воз, и да држе безбедну дистанцу.

На свим путничким благајнама биће истакнута упутства и правила понашања путника и запослених за време трајања опасности од ширења заране болести Ковид 19.

Јавни превоз у Београду кренуће нешто касније, у петак, 8. маја, и одвијаће се по фазама, од којих прва подразумева да ће се превозити искључиво запослени, а прописано је укупно око 20 правила о понашању путника.

Спиналонга - Sputnik Србија
Забрана одласка на грчка острва до 1. јуна: „Нема још ни говора о отварању граница“

Осим обавезног ношења заштитине опреме поштовати и социјална дистанца, те да ће се улазити на једна врата и то по принципу један по један.

У возилу ће бити редар који ће контролисати да ли грађани поштују прописана правила и водити рачуна о броју путника, те контролом бус плус картице проверавати да ли је реч о запосленим лицима или не.

На дуплим седиштима моћи ће да седи само по једна особа, а места ће бити означена налепницама, а налепница ће бити и на поду возила и означаваће места за стајање и кретање путника кроз возило.

Како би се грађанима олакшало да држе дистанцу и придржавају се прописаних мера, означавање се врши и на стајалиштима где се могу видети исцртане црвене тачке.

У наредни понедељак, 11. маја, треба да почну са радом и вртићи и мораће да се поштују прописаних 35 мера, а родитељи ће, уколико не буду имали заштитну опрему када доводе децу у вртић, заједно са децом бити враћени кућама.

Осим социјалне дистанце и ношења заштитне опреме, једна од основних мера да ће сва деца морати да имају потврду педијатра да су здрава.

Након првомајских празника већина предузећа у Србији која су због короне "паузирала" са производњом, наставља да ради па ће се у наредним данима и недељама у фабричким халама повећавати број радника.

Након недавног релаксирања мера, око 400 компанија поново је поцело да ради, на посао у та предузећа се вратило до 1. маја око 42.000 радника, а на свом радном месту је и две трећине предузетника у Србији.

И на Косову и Метохији од данас ступају на снагу нове, блаже мере кретања, пошто се у свим срединама смањује број заражених коронавирусом, а повећава број излечених, па се тако у више градова укида карантин, а најављено је да ће грађани имати више времена за кретање током дана.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала