Окупљања још нема: Кон открива које се мере морају поштовати и после укидања ванредног стања

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICЕпидемиолог др Предраг Кон
Епидемиолог др Предраг Кон - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ванредно стање уведено због корона вируса биће укинуто на Ђурђевдан 6. маја, али многе мере које су донете за време његовог трајања остају на снази, јер епидемија вируса корона није прошла. Због тога смо упитали епидемиолога Предрага Кона: Шта све треба поштовати после Ђурђевдана?

Превентивне мере се постепено ублажавају. У појединим градовима, попут Крагујевца и Новог Сада, јавни превоз почео је да ради. Кренуо је међуградски и железнички саобраћај, прорадили су ресторани и кафићи. Услужне делатности, попут козметичара и фризера, почеле су да раде прошле недеље, када су отворени и паркови и шеталишта, а у наредном периоду се очекује почетак рада и тржних центара, вртића авио-превоза… Живот се враћа у нормалу.

Ипак, не треба се потпуно опустити, јер епидемија и даље траје. Епидемиолог Предраг Кон истиче да због тога и након укидања ванредног стања треба наставити с поштовањем превентивних мера.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICНакон укидања ванредног стања треба наставити с поштовањем мера
Окупљања још нема: Кон открива које се мере морају поштовати и после укидања ванредног стања  - Sputnik Србија
Након укидања ванредног стања треба наставити с поштовањем мера

Поштовати мере и после укидања ванредног стања

Упитан да појасни шта људи после укидања ванредног стања морају да поштују по Закону о заштити становништва од заразних болести, Кон одговара да су то управо донете ванредне мере, које се, по том Закону, успостављају од тренутка проглашења епидемије.

То значи да и даље требају да се поштују: забрана окупљања и забрана рада школа, вртића, биоскопа, позоришта, затим карантин и изолација у што већој мери, обавезна физичка дистанца, избегавање контаката са старијима. Самоизолација неће бити обавезна, већ ће се прописивати као посебна ванредна мера.

„Све то и даље постоји и може да се примењује у склопу Закона. Једино нема војске. Полиција и инспекција могу да контролишу изолацију и самоизолацију. Постоји могућност санкционисања, односно, изрицања прекршајних мера уколико се превентивне не буду поштовале“, објаснио је Кон, који се нада да санкционисање неће бити неопходно.

Он је истакао да ће се редовно спроводити и епидемиолошки надзор, односно, тестирања и да ће мере бити на снази све док траје епидемија, као и да ће се оне мењати у складу са ситуацијом.

„За сада, ми имамо забрану окупљања и споља и унутра. Можда ће се то променити, тако да се односи само на окупљање у затвореном простору. И то ће, вероватно, да се мења у односу на присутност вируса“, сматра саговорник Спутњика.

У јуну неће бити вируса

Како нам је Кон предочио, тренутна присутност вируса је 2,2 одсто у односу на укупан број тестираних, а када тај проценат буде спао на један, шанса за добијање вируса постаће само теоретска.

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZIC„Очекујемо да у јуну вируса више неће бити“.
Окупљања још нема: Кон открива које се мере морају поштовати и после укидања ванредног стања  - Sputnik Србија
„Очекујемо да у јуну вируса више неће бити“.

Кон очекује да ће тај проценат достићи нулу већ у току наредног месеца и указује на то да се живот враћа, али напомиње да потпуни повратак на старо неће бити једноставан.

„Улазимо у прелазни период који ће, највероватније, трајати око месец дана или све докле буде морао. Већ у јуну очекујемо да вируса неће бити, а откриваћемо га углавном спорадично“, истакао је Кон.

Он, ипак, не може са сигурношћу да тврди да ће та очекивања да се остваре и додаје да није сигуран да ли ће мере у неком тренутку морати да се поново пооштре, јер то зависи од стања колективног имунитета, који тек треба да буде испитан. Он очекује да неће бити висок, јер су наше мере биле веома строге.

Ванредно стање одслужило своје

„Моје мишљење је да је ванредно стање одслужило своје и да се више неће враћати. Ако би у новембру месецу епидемија поново почела да се диже, поготово ако у то време старији не буду имали никакву заштиту, логично је да се спроведу исте мере као сада, али се надам да увођење ванредног стања неће бити неопходно“, истакао је Кон.

Александар Вучић - Sputnik Србија
Вучић: Крај ванредног стања у Србији на Ђурђевдан

Ипак, он сматра да је за те процене још увек рано, јер је вирус нов и није познато да ли ће опстати, али напомиње да за сада одржава свој потенцијал, што значи да је вероватноћа да ће трајно нестати — мала.

Пажња у градском превозу

Наш саговорник је подсетио да ће градски саобраћај у Београду и Нишу поново бити у функцији од 8. маја и да ће бити разређен означавањем места за седење и стајање, постављањем редара који ће контролисати број људи у превозу и увођењем већег броја возила.

CC BY-SA 3.0 / IIAleksandarII / Градски саобраћај у Београду и Нишу поново ће бити у функцији од 8. маја
Окупљања још нема: Кон открива које се мере морају поштовати и после укидања ванредног стања  - Sputnik Србија
Градски саобраћај у Београду и Нишу поново ће бити у функцији од 8. маја

Прве недеље, а у зависности од ситуације, можда и дуже, превоз ће моћи да користе искључиво запослени. Уколико се у том периоду активност вируса буде огледала само у спорадичним случајевима, превоз ће моћи да почну да користе и ђаци и студенти, а на крају и сви остали.

„У превозу се мора користити маска, а пожељно је да свако има и рукавице, али то није обавезно. То ће трајати докле год вирус буде циркулисао, што ћемо пратити“, напоменуо је Кон.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала