Пентагон: Русија и Кина користе пандемију за сопствене интересе

© AP Photo / Andrew HarnikВршилац дужности Министарства одбране САД Марк Еспер
Вршилац дужности Министарства одбране САД Марк Еспер - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија и Кина користе глобалну ситуацију с пандемијом вируса корона за промовисање сопствених интереса, изјавио је амерички министар одбране Марк Еспер у интервјуу за италијански лист „Стампа”.

„Нажалост, Русија и Кина користе ову јединствену ситуацију за унапређење својих интереса“, изјавио је Еспер.

Он је још додао да је Русија доставила Италији медицинску помоћ, али је затим покушала да је искористи за уношење раздора између Рима и његових савезника посредством дезинформационе кампање.

„Сједињене Америчке Државе се надају да је руска помоћ била од користи Италијанима. Уверен сам да ће структуре италијанске националне безбедности надгледати ситуацију у земљи све док руски контигент буде на италијанској територији“, истакао је он.

Еспер је још изјавио да неке земље могу искористити пандемију и економске прилике изазване њоме за инвестирање у стратешки важне гране индустрије и инфраструктуре осталих земаља. По његовом мишљењу, то дугорочно може утицати на безбедност.

Монт Еверест - Sputnik Србија
Кинези поставили 5Г мрежу на кров света: Чему ће служити /фото/

Амерички министар је, нарочито, упозорио на опасност од развијања пете генерације мреже мобилних комуникација од стране кинеске телекомуникационе компаније „Хуавеј“.

„’Хуавеј‘ и 5Г мрежа су битан пример ове злонамерне активности кинеске стране. То може нашкодити нашем савезу. Зависност од кинеских оператера 5Г мреже може да учини кључне системе наших партнера подложним искључењу, манипулацији и шпијунажи“, истакао је он.

Еспер је још нагласио да ће Пентагон помоћи Италији у борби против вируса корона.

Кинеске власти су више пута апеловале на земље да се уједине у борби против ковида 19, а „не да оптужују једна другу“.

Припадници руске војске утоварују у теретни авион медицинску опрему и специјална возила за дезинфекцију намењене Италији - Sputnik Србија
Проди: Руска помоћ Италији корисна; Удружење: Споменик за Русе

Подсетимо, заменик руског министра одбране, генерал-пуковник Александар Фомин изјавио је раније да су покушаји иностраних медија да руску помоћ другим земљама за време пандемије вируса корона означе као део пропаганде — елементи непоштене политичке и информационе борбе.

Италијански премијер Ђузепе Конте назвао је изузетно увредљивим алудирање на то да је Русија наводно постављала услове за пружање помоћи Италијанима у борби против вируса корона и истакао да не постоји политичка позадина у ономе што се тренутно догађа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала