Пушков: Шредер нема с ким да се клади око Крима

© Sputnik / Владимир Федоренко / Уђи у базу фотографијаШеф Спољнополитичког одбора руске Државне думе Алексеј Пушков
Шеф Спољнополитичког одбора руске Државне думе Алексеј Пушков - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши немачки канцелар Герхард Шредер неће ни приметити позив на опкладу коју му је понудио украјински амбасадор у Немачкој Андреј Мељник, сматра руски сенатор Алексеј Пушков.

„Шредер нема с ким ни да се клади“, написао је сенатор на свом Твитер налогу.

Пушков је назвао Шредера великом и признатом политичком фигуром у светској политици, док је Мељник амбасадор земље која Немачку моли за новац. Према руском сенатору, то су превише различите категорије.

Став Пушкова о неједнаком односу снага у овој опклади дели и члан Одбора за међународна питања Државне думе Русије Сергеј Железњак, који сматра да украјински дипломата није требало да се надмеће с политичким горостасом Шредером, који одлично познаје не само Русију, већ и геополитичке законе. Он је истакао да ће Русија наставити да стрпљиво објашњава Украјини да је Крим заувек део Русије и да су то потврдили и грађани на референдуму.

© Sputnik / Константин Михальчевский / Уђи у базу фотографијаКрим, Русија
Пушков: Шредер нема с ким да се клади око Крима - Sputnik Србија
Крим, Русија

Изјаву украјинског амбасадора прокоментарисао је и заменик председника Јавне коморе Крима, политички аналитичар Александар Форманчук, који сматра да је Шредер засигурно већ добио условну опкладу коју му је понудио украјински амбасадор и да је то још једна од националистичких бесмислица украјинске владајуће елите.

Раније је украјински амбасадор у Немачкој Андреј Мељник изјавио да је спреман да се клади с бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером да ће се Крим „вратити“ у састав Украјине.

Бывший федеральный канцлер Германии Герхард Шредер - Sputnik Србија
Шредер објаснио Немцима: Крим је Русија

Претходно је Шредер у интервјуу листу „Тагесшпигел“ изјавио да сматра да ниједан руски председник никада неће дати Крим Украјини. Он је још нагласио да се залаже за укидање антируских санкција, које је Европска унија увела 2014. године Русији након уједињења Русије и Крима, истакавши да је сарадња са Русијом посебно неопходна у тренутној економској ситуацији, насталој услед пандемије вируса корона.

Подсетимо, Крим је постао део Русије у марту 2014. године, након референдума одржаног после државног преврата у Кијеву. За уједињење са Русијом гласало је 96,77 одсто бирача Републике Крим и 95,6 одсто становника Севастопоља. Украјина и даље сматра Крим својом привремено окупираном територијом.

Према речима председника Русије Владимира Путина, на питање Крима је дефинитивно стављена тачка.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала