Путници на летовима Москва-Пекинг обавезни да докажу одсуство вируса корона

© REUTERS / HUIZHONG WUПутници са заштитним маскама на аеродрому у кинеском Харбину
Путници са заштитним маскама на аеродрому у кинеском Харбину - Sputnik Србија
Пратите нас
Сви путници који лете из Москве у Пекинг биће од 8. маја дужни да поднесу потврду о одсуству вируса корона (патоген ковид 19), наводи се у саопштењу званичног налога кинеске амбасаде у Русији на друштвеној мрежи Вичат.

Управа цивилног ваздухопловства Кине наложила је да се достављају потврде путника на летовима које обавља „Ер Чајна“.

Тестови би требало да се раде у шест институција у Москви и Санкт Петербургу, а њихов списак амбасада је објавила 30. априла. Истовремено, тестирање мора бити извршено најкасније 120 сати пре укрцавања на авион.

„Амбасада још једном упозорава грађане који се враћају кући авионима компаније ‘Ер Чајна’ да се обавезно тестирају у једној од ових шест медицинских установа и предоче писмену потврду о томе због регистрације за лет“, наглашава се у саопштењу.

Министарство спољних послова Кине од 28. марта забранило је странцима са важећим визама да улазе у земљу. Тренутно су редовни летови између Русије и Кине обустављени, али Пекинг извози своје грађане.

У Кини, где је заустављено ширење епидемије, углавном се региструју увезени случајеви заразе међу грађанима који се враћају у своју земљу.

Пандемија ковида

Кинеске власти су 31. децембра обавестиле Светску здравствену организацију о епидемији непознате упале плућа у граду Вухан у централном делу земље. Кинески стручњаци утврдили су 7. јануара да је узрочник болести вирус корона. Болест је касније добила званичан назив ковид 19.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове инфекције вируса корона ковид 19 за пандемију. Према последњим подацима у свету је забележено више од 3,56 милиона случајева заразе, а умрло је више од 248 хиљада људи.

У Кини је до данас откривено 82.880 потврђених случајева инфекције новом врстом вируса корона, 77.766 људи је отпуштено из болница, а 4.633 је умрло.

Русија је на седмом месту по броју заражених. У земљи је ковид 19 дијагностикован код 134.687 људи, од којих је излечено више од 16 хиљада. Од болести је умрло 1.280 особа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала