Русија: Инвазија на Венецуелу покушај збацивања легитимне владе

© AP Photo / Rodrigo AbdВојска Венецуеле на граници са Колумбијом
Војска Венецуеле на граници са Колумбијом - Sputnik Србија
Пратите нас
Покушај колумбијских терориста да илегално увезу оружје на територију Венецуеле, који је спречен у ноћи 3. маја, предузет је у циљу дестабилизације ситуације у земљи, како би се збацила легитимна влада, сматра руски амбасадор у Каракасу Сергеј Мелик Багдасаров.

Руски дипломата скренуо је пажњу на развој мреже кампова за обуку смештених дуж границе Венецуеле. Тамо се будући диверзанти, по мишљењу руског амбасадора, обучавају.

„Опште је позната информација, која се неколико пута појављивала у разним медијима, да у пограничним регионима са Венецуелом постоје специјални војни кампови за обуку, где се припремају милитанти, укључујући и бивше венецуеланске војнике-дезертере, који су се продали за обећане десетине хиљада долара. Ипак, уместо великодушне награде за издају, њих су оперативно регрутовали, лако их убедивши да управо они треба да ослободе домовину од диктатуре”, нагласио је Бахдасаров.

Руски амбасадор је уверен да група која је јуче неутрализована, као и њима сличне, опстају захваљујући иностраној помоћи.

„Управо се из оваквих плаћеника ─ производа фабрике терора и убистава, уз подршку Сједињених Америчких Држава и осталих ─ и састоје терористичке групе, од којих је једна данас неутралисана”, истакао је амбасадор.

Како је изјавио, уверен је да ће истрага у најскорије време расветлити нове детаље догађаја.

© AP Photo / Ariana CubillosВојска Венецуеле спремна за одбрану
Русија: Инвазија на Венецуелу покушај збацивања легитимне владе - Sputnik Србија
Војска Венецуеле спремна за одбрану

Подсетимо, у недељу је министар иностраних послова Венецуеле Нестор Реверол изјавио да је пред зору група наоружаних људи покушала да изврши инвазију у Венецуелу преко лучког града Гваира, до којег је дошла чамцима-глисерима.

Према речима председника Националне уставне скупштине Венецуеле Диосдада Кабеља, том приликом погинуло је осам нападача, а још двоје је ухапшено. Притом, како се испоставило, један од ухапшених је агент америчке управе за борбу против наркотика.

Венецуеланско Министарство одбране је саопштило да је за време операције заплењено оружје, а да се део тог оружја користио за време покушаја државног преврата 30. априла 2019. године.

Министарство иностраних послова Колумбије демантовало је наводе о умешаности у овај догађај.

Ситуација у Венецуели

Након што су почетком 2019. године у Венецуели започели масовни протести против легитимног председника земље Николаса Мадура, амерички државни секретар Мајк Помпео је изјавио да Вашингтон више неће признавати власт на челу са Мадуром, који је са своје стране објавио прекид дипломатских односа са Вашингтоном.

Осим тога, америчке власти су поред неколико других земаља подржале Хуана Гваида, председника Националне скупштине, коју контролише опозиција, а који се два пута проглашавао за „привременог председника“. Другу „заклетву“ положио је овог јануара.

У Москви су Гваидов „председнички статус“ назвали непостојећим.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала