Руски лекар објаснио како се формира имунитет на ковид

© REUTERS / Stringer .Опране заштитне маске за лице се суше на жици у Лими
Опране заштитне маске за лице се суше на жици у Лими - Sputnik Србија
Пратите нас
Доктор медицинских наука и професор патофизиологије на Првом московском државном медицинском универзитету „Сеченов“, Антон Јершов, објаснио је за „Росијску газету“ под којим условима се формира стабилан имунитет на вирус корона.

Јершов сматра да је оптималан случај за формирање стабилног имунитета на ковид 19 ток болести у средњем облику без претеране употребе лекова. „Тада организам формира максималан имунитет на њега“, прецизирао је он.

Према речима професора, прави имунитет који пружа заштиту од инфекције, не може се формирати у два случаја: у случају врло благог или изузетно тешког облика болести.

У првом случају, упркос инфекцији, у људско тело не допире довољна количина вируса која би учинила да се организам озбиљно односи према инфекцији и развије антитела на њу.

„Други случај када се не ствара имунитет је ако је човек био јако болестан. У случајевима изузетно тешких симптома болести, организам ће бити у толико великом стресу да ће све његове снаге бити усмерене на тренутно одржавање живота, а не на формирање заштите у будућности. Тело једноставно нема довољно снаге, односно протеина, за стварање антитела“, прецизирао је Јершов.

 

© Пресс-служба Роспотребнадзора / Уђи у базу фотографијаФотографија вируса корона
Руски лекар објаснио како се формира имунитет на ковид - Sputnik Србија
Фотографија вируса корона

Специјалиста је додао да је проблем са тренутним вирусом корона тај што се појавио недавно и, сходно томе, није прошло довољно времена за „упознавање“ са овим вирусом.

 

„Због чињенице да је у питању САРС, постоји претпоставка да ће имунитет на ковид 19 такође трајати две године. Али нема потврђених података да ће се он очувати“, закључио је професор.

Светска здравствена организација објавила је 11. марта епидемију нове инфекције вируса корона ковид 19 за пандемију. Према последњим подацима у свету је забележено више од 3,56 милиона случајева заразе, а умрло је више од 248 хиљада људи.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала