Русија и Куба помажу Венецуели, док Америка покушава да је „обезглави“

© AP Photo / Ariana CubillosНиколас Мадуро
Николас Мадуро - Sputnik Србија
Пратите нас
Званични Каракас објавио је у понедељак да је циљ плаћеника и терориста који су обучавани на територији Колумбије, уз финансијску подршку те земље и Владе САД, било убиство венецуеланског председника Николаса Мадура. С друге стране, Русија и Куба пружају подршку Венецуели у борби против короне.

Венецуеланске власти објавиле су да се плаћеници, који су покушали да изведу инвазију на Венецуелу, налазе у притвору. Према неким информацијама, међу њима је и син бившег министра одбране.

Сам Мадуро је, говорећи на самиту Покрета несврстаних, изјавио да је мета напада био он.

„Трећег маја покушана је инвазија плаћеника и терориста који су обучавани на територији Колумбије, уз финансијску подршку Владе САД и Колумбије… Имамо све доказе — изјаве сведока, снимак да је та група обучавана на територији Колумбије. То је терористички напад за време пандемије“, рекао је Мадуро.
© AFP 2023 / Juan BarretoПредседник Венецуеле Николас Мадуро
Русија и Куба помажу Венецуели, док Америка покушава да је „обезглави“ - Sputnik Србија
Председник Венецуеле Николас Мадуро

Он је додао да има доказе и сведочења америчког чиновника, који је показао уговоре које је потписала опозиција Венецуеле о припреми одреда плаћеника и терориста за напад на Венецуелу и покушај да га убију.

Богота и Вашингтон одбацили оптужбе Венецуеле

Власти Колумбије одбацују тврдњу венецуеланске стране и сматрају да Каракас уз помоћ те приче покушава да скрене пажњу са сопствених унутрашњих проблема. И амерички председник Доналд Трамп такође је негирао умешаност Вашингтона у ове догађаје.

„Управо сам добио информације. Наша влада нема никакве везе са тим догађајем. истражујемо (шта се тачно десило)“, рекао је Трамп новинарима.

Председник Венецуеле Николас Мадуро - Sputnik Србија
Мадуро: Ухапшена два припадника личног обезбеђења Трампа /видео/

Русија и Кина помажу Венецуели у заједничкој невољи

Америчке санкције Венецуели остају на снази чак и за време пандемије. Помоћ у борби против вируса корона тој земљи стиже из других држава — Русије, Кине и Кубе.

„Добили смо међународну подршку Кубе, која нам је послала велику групу искусних лекара. Желим да захвалим на помоћи Куби, а такође и Русији и Кини на логистичкој подршци. Без логистичке помоћи Русије и Кине било би немогуће обавити хиљаде дијагностичких тестова“, изјавио је венецуелански лидер.

У току протеклих недеља, Венецуела је из Русије добила две партије тестова за откривање вируса корона. Према речима Мадура, у земљи је обављено скоро пола милиона тестова.

Амбасадор Русије у Каракасу Сергеј Мелик Багдасаров рекао је раније да Русија планира да до Дана победе, који се обележава 9. маја, испоручи Венецуели више од 40 тона лекова, како би се земља лакше изборила са вирусом корона.

Инвазија на Венецуелу

У недељу је министар иностраних послова Венецуеле Нестор Реверол изјавио да је пред зору група наоружаних људи покушала да изврши инвазију у Венецуелу преко лучког града Гваира, до којег је дошла чамцима-глисерима.

Према речима председника Националне уставне скупштине Венецуеле Диосдада Кабеља, том приликом погинуло је осам нападача, а још двоје је ухапшено. Притом, како се испоставило, један од ухапшених је агент америчке управе за борбу против наркотика.

Венецуеланско Министарство одбране је саопштило да је за време операције заплењено оружје, а да се део тог оружја користио за време покушаја државног преврата 30. априла 2019. године.

Прочитајте још:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала