Кина први пут лансирала најновију ракету-носач „Дуги марш 5Б” /видео/

© AFP 2023 / Fred DufourЛансирање ракете у Кини
Лансирање ракете у Кини - Sputnik Србија
Пратите нас
Кина је данас први пут лансирала своју најновију ракету-носач „Чанжен 5Б” („Дуги марш 5Б”) са прототипом свемирског брода нове генерације, пише у саопштењу Кинеског програма лансирања.

Ракета је лансирана у 18 часова по локалном времену (12 по средњоевропском) са лансирне рампе ЛЦ-101 космодрома „Венгчан“ на острву Хајнан. Након 8 минута и 15 секунди лета, мисија је проглашена успешном.

Ова мисија је значајна по томе што не само да означава прво лансирање најновије ракете-носача „Дуги марш 5Б“, већ и прво пробно лансирање прототипа новог свемирског брода са посадом, јер је планирано да у будућности превози астронауте у орбиту, али пробни лет је обављен без пилота.

Такође, планирано је да ракета-носач „Чанжен 5Б“ буде коришћена за превоз модула до кинеске свемирске станице која се налази на Месечевој орбити.

Кина већ има свемирске бродове „Шенжоу“ (Свети брод), али нови бродови биће већи и моћи ће да превезу не три, већ до шест „тајконаута“ (кин. космонаути).

Од 2003. године, Кина је лансирала шест летелица „Шенжоу“ и два модула „Тјангонг“, а у орбити је боравило 11 кинеских астронаута.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала