Предлог одлуке о укидању ванредног стања стигао у Скупштину

© Sputnik / Дејан СимићСкупштина Србије - застава
Скупштина Србије - застава - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У Скупштину Србије стигао је Предлог одлуке о укидању ванредног стања, које је проглашено 15. марта.

Такође, у парламент је стигао и Предлог закона о важењу уредаба које је влада уз супотпис председника Републике донела за време ванредног стања и које је Скупштина Србије потврдила.

У Предлогу одлуке о укидању ванредног стања се наводи да је активностима надлежних здравствених организација и државних органа на територији Србије успостављен активни епидемиолошки надзор над обољењем ковид 19 у циљу спровођења превентивних и противепидемијских мера у контроли ширења корона вируса.

Као резултат примене мера дошло је до успорења епидемијског тока и стварања услова за постепено стицање колективног имунитета. У таквим контролисаним условима ширења инфекције дошло је до пада интензитета активности вируса.

"Имајући на уму наведене чињенице, ковид19 више се не може сматрати обољењем од јавно-здравственог значаја које представља опасност највишег степена ризика по државу и грађане, па су председник Републике и председник Владе заједнички оценили да су престали услови због којих је проглашено ванредно стање и одлучили да, у складу са Закона о одбрани, поднесу предлог Народној скупштини да донесе одлуку о укидању ванредног стања", наводи се у образложењу.

У предлогу закона о важењу уредаба, наводи се да ће надлежне изборне комисије 11. маја донети решење о настављању спровођења изборних радњи у поступку спровођења избора за народне посланике, посланике Скупштине Аутономне покрајине Војводине и одборнике скупштина општина и градова.

"Задужују се надлежне изборне комисије да обезбеде и чувају постојећу изборну документацију до наставка спровођења изборних радњи и избора и да утврде нове рокове за вршење изборних радњи у поступку спровођења избора у складу са временом наставка спровођења изборних радњи", стоји у Предлогу закона.

Раније је најављено да би Скупштина сутра требало да донесе одлуку о укидању ванредног стања.

Парламент је Одлуку о увођењу ванредног стања потврдио 29. априла.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала